Ny bog med glemte historier fra 1. Verdenskrig: Tysk propaganda-sanger reddet ved Bovbjerg
Forfatter og journalist Knud Jacobsen har skrevet en bog med historier fra 1. Verdenskrig. De foregår alle langs vestkysten, og er aldrig blevet fortalt før nu. En af dem hedder ’Sangeren fra fyret’ og foregik i Bovbjerg.
Mandag den 22. oktober 1917 var en tysk vandflyver på vingerne langs den jyske vestkyst. De to besætningsmedlemmer ledte efter en forsvunden tysk ubåd. Men flyveren fik motorproblemer og styrtede i havet.
- Det har været en spændende researchproces, og det overraskede mig noget, da jeg fandt ud af, hvad der skete med den ene tyske matros, som kom i land her for 103 år siden , fortæller Knud Jakobsen, der er forfatter til bogen 'Sangeren fra fyret og krigshelten fra Agger.'
I bogen kan man læse historien om vandflyveren, der styrter i havet. En historie, der aldrig er blevet skrevet om før.
- Jeg har skrevet bogen, fordi jeg synes, det er skide spændende. Som journalist er det altid sjovt at finde noget, som andre ikke har fået fingrene i endnu, siger Knud Jakobsen.
Kun den ene af de to mænd i vandflyveren fik reddet sig i land. Det var den 26-årige Ferdinand Theodor Ashoff.
Han opholdt sig ved fyret i Bovbjerg i 11 dage, og han brugte meget af tiden på at synge og gav også koncert på det lokale badehotel.
Nazist og propagandasanger
Forfatteren Knud Jakobsen fra Struer har brugt lang tid i både Danmark og Tyskland på at grave historien om Ferdinand Theodor Ashoff frem.
- Det har været en spændende researchproces. Jeg har været mange steder, og det har været et stort arbejde at bladre aviser fra 1. Verdenskrig igennem.
Researchen viste, at den unge mand, der styrtede ned med flyet ved Bovbjerg, forsøgte at leve som sanger under kunstnernavnet Rolf Sandor. Men researchen viser også, at Ferdinand Theodor Ashoff blev medlem af nazistpartiet, da Hitler kom til magten.
Hans største indsats for nazisterne blev dog ikke på vingerne i et fly, men som sanger. Han indspillede nemlig mange propagandasange. Den mest kendte var ’Die Fahne Hoch,’ som er skrevet af SA-Sturmführe Horst Wesse.
- Sangen blev forbudt at spille efter 2. Verdenskrig, og hvis du spiller den i Tyskland i dag, kan du få op til tre års fængsel, siger Knud Jakobsen.
Ferdinand Theodor Ashoff døde i starten af 2. Verdenskrig i 1940 af hjertesvigt som følge af difteritis.