Søskende fik 600 juletræer: Nu deler de overskuddet med lokal forening

De tre søskende Shila, Asta og Malias har fået en juletræsplantage af deres forældre - men de beholder ikke selv hele overskuddet fra salget.

0:37
Sammen med deres søster Asta har Shila og Malias fået en juletræsplantage af deres forældre - en besked de fik over morgenbordet en weekend.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

En snak rundt om morgenbordet kan åbenbart resultere i, at man får en hel juletræsplantage med 600 juletræer. 

Sådan er det i hvert fald endt for de tre søskende Shila, Asta og Malias. 

- Jeg synes, at det er mega fedt, fortæller 19-årige Shila Basse Andresen. 

Men det er ikke med egen gevinst og profit for øje - for ret hurtigt blev de enige om, at 50 procent af overskuddet skulle gå til den lokale forening Ringe i vandet, som blandt andet samler penge ind til julegaver til børn, som ellers ikke ville få. 

Hør, hvorfor de tre har valgt at donere en del af overskuddet her. 

0:49
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST.

Var de penge ikke federe at beholde alle pengene selv?

- Jo, det kan man da godt sige. Men vi får bare julegaver, og vi vil bare så gerne hjælpe andre også med at få en god oplevelse i julen, for julen er bare glædens tid, hvor man får julegaver og ren hygge, siger Shila Basse Andresen. 

Ikke forældrenes idé

Forældrene plantede i sin tid juletræerne for at få lidt læ og noget grønt hygge ude foran hjemme i Fabjerg nær Lemvig. Nu er der dog kommet så mange træer, og de har vokset sig så store, at der godt må blive tyndet ud i det. 

Derfor valgte mor og far at give de omkring 600 juletræer til børnene. 

- Det er noget, vi har gjort for at fremme iværksætteri, men også for at vise, at det godt kan gå hånd i hånd med et socialt formål, siger Kristian Bjerg og fortsætter: 

- Og så kan det også skabe noget fællesskab børnene imellem med sådan et fælles projekt.

Derudover så slår han altså fast, at det 100 procent er børnenes idé, at en del af overskuddet skal gå til en lokal velgørende forening.

- Vi er selvfølgelig stolte, men jeg synes også, at det er rigtig godt, for det viser det her sociale ansvar, som vi gerne vil lære vores børn. At vi har også en forpligtigelse i vores samfund til at hjælpe dem, som har lidt mindre. 

Fordele ved at eje en juletræsplantage

Storesøster Shila har taget en EUX Business og mangler lige nu kun de to års praktik for at færdiggøre uddannelsen.

- Jeg har altid ville gå business-vejen, så at kunne få lov i den her alder og bare lige prøve at være den, der skal have styr på tingene, det lærer man en hel masse af. Det kan jeg virkelig godt lide, siger hun.

Og der skal da også være visse fordele ved at være eje en juletræsplantage. 11-årige Malias har nemlig lovet at tage et træ med i skolen, når der juleklippedag. Så har gaverne til pakkeleg også et sted at være, indtil der skal kæmpes om dem. 

De skal dog ikke kæmpe om de resterende 50 procent af overskuddet. Det er der lavet helt fast regler for. Det bliver delt lige mellem de tre søskende, som skal bruge dem på alt fra LAN-party, et vippe-kursus og rejser. 

Egentlig er det meningen, at kunderne selv skal fælde juletræerne - men de tre søskende hjælper også gerne til, hvis der er behov for det.
Egentlig er det meningen, at kunderne selv skal fælde juletræerne - men de tre søskende hjælper også gerne til, hvis der er behov for det.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Lært af sidste års fejl

De tre søskende solgte også træer sidste år, men der blev det ikke til så meget. Det håber de på, at de kan lave om på i år:

- Vi har haft fokus på at fortælle om Ringe i vandet, for sidste år vidste folk ikke hvad det er, eller hvad de donerede til.  

Og det virker til at have hjulpet. Allerede nu har de solgt mere end sidst år. 

- Der er virkelig mange lokale, som har taget det til sig og har valgt at komme herud. Det sætter vi virkelig meget pris på, fortæller Shila. 

Juletrænerne koster 250 kroner og kan købes nær Fabjerg.