Baggrund: Så mange børn er anbragt uden for hjemmet
Social- og indenrigsministeriet har samlet tal for antallet af anbringelser i de enkelte kommuner.
Det er de yngste borgere her i landet, der fik mest opmærksomhed, da statsminister Mette Frederiksen i går holdt sin første nytårstale.
Hun brugte en stor del af sin tale på at tale om de børn, der ikke har det godt. Hun sagde blandt andet, at regeringen vil have, at flere udsatte børn skal bortadopteres.
- I dag får nogle forældre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag. Derfor må vi lægge berøringsangsten væk.
- Det vigtigste, det helt afgørende for et lille barn, er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start, sagde hun bl.a. i nytårstalen.
Men hvor mange børn og unge er egentlig anbragt uden for familien i det midt- og vestjyske kommuner i dag?
De tal har Social- og Indenrigsministeriet gjort op.
Få et overblik over tallene
De midt- og vestjyske kommuners antal af anbringelser er hverken markant højere eller mindre end landsgennemsnittet.
På landsplan varierer andelen af 0-17-årige, som var anbragt uden for hjemmet fra ca. 04, procent i kommuner med relativt færrest anbragte børn og unge til 3,4 procent i kommunen med relativt flest anbragte børn og unge.
Social- og Indenrigsministeriet pointerer, at tallene ikke indikerer, om kommuner fjerner for få eller for mange børn, da tallene blandt andet skal ses i lyset af kommunernes befolkningssammensætning og socioøkonomiske indeks.
Børnechefer er uenige
Statsministerens udmelding har blandt andet fået kritik af foreningen De Anbragtes Vilkår, der hellere så, at man fokuserede på mere kvalitet i anbringelserne.
Det er ikke kun foreningen De Anbragtes Vilkår, der kritiserer statsministerens udmelding.
Det samme gør Børne- og Kulturchefforeningen, der er en faglig forening for kommunale chefer og direktører inden for blandt andet børne- og familieområdet.
Foreningens formand, Anne Vang, siger til Ritzau, at erfaringen er, at børnene har det bedre, når der er tale om en frivillig anbringelse.