Derfor holder vi fast i juletraditionerne – og sådan bryder du dem
Foruden at være hjerternes fest er julen også traditionernes tid. Men det kan der laves om på, hvis man vil.
Juleaften med and og risalamande efterfulgt af nytårsaften med champagne og fyrværkeri.
Sådan ser slutningen af december ud for mange midt- og vestjyder år efter år. Men hvorfor er det lige, at vi holder fast i de samme traditioner som eksempelvis jul og nytår, hvor man laver de samme ting, synger de samme sange og spiser den samme slags mad?
Det svarer Michael Hviid Jacobsen på. Han er professor i sociologi på Aalborg Universitet.
- Mennesker er i vid udstrækning vanedyr, der finder en forudsigelighed og tryghed ved at gentage ting. Her tilbyder netop traditioner og ritualer nogle rammer, som vi kan træde ind i, og så skaber de et fundament for vores handlinger og følelser. Derfor er der mange traditioner og ritualer, der bliver ved med at være ligesom de plejer, fordi de fungerer for os i sammenhænge som for eksempel jul og andre højtider, forklarer han.
Nye traditioner kræver lyst og vilje
Mange ser frem til lige netop denne årstid, fordi den handler om hygge og samvær med de mennesker, man har kær.
Men for nogle kan de gentagne handlinger med samme slags mad, dans om juletræet og sang få tankerne hen på, hvad der skal til, hvis man ønsker at bryde med de efterhånden lidt gamle mønstre og skabe et nyt.
Her har Michael Hviid Jacobsen et bud på, hvor meget der skal til for at bryde med traditionerne.
- Faktisk ikke så meget. For det første opfindsomhed og lyst til at bryde med ens vaner og traditioner, sådan at man finder på noget nyt, der synes meningsfuldt, fortæller han og fortsætter:
- For det andet at man så reelt bryder med tingene og ikke bare ender med at gøre det, som man altid har gjort. Så viljen er også en vigtig drivkraft i den sammenhæng.
Coronakrisen giver større behov for traditioner
Årets juletid kommer på grund af coronanedlukningen til at være anderledes end normalt for fleste danskere.
Forsamlingsforbuddet betyder, at man ikke må samles lige så mange mennesker som normalt, og samtidig skal der tages en hel del forholdsregler omkring ting som afspritning og afstand.
Michael Hviid Jacobsen forudser, at julen 2020 for mange vil opleves som paradoksal.
- Der er næppe nogen tvivl om, at der i år på den ene side opleves et ekstrastort og opsparet behov for juletraditionerne, fordi vi oplever, at landet er nedlukket, og vi har brug for at være sammen med familien til højtiden, men på den anden side er der også udfordringen med forsamlingsforbuddet, der vanskeliggør dette. Så der er mange familier, der i år vil opleve, at deres traditioner kommer under pres og bliver svære at opretholde, netop nu hvor behovet er størst, siger han.