Efter ulvehændelse i Nordjylland: Her er politiets råd til hundeejere
En nordjysk jagthund blev torsdag angrebet af en ulv. Nordjysk politi opfordrer nu hundeejere til at holde deres hund i snor.
- Hold hunden i snor.
Sådan lyder opfordringen fra politikommissær Henrik Jensen ved Nordjyllands Politi.
Opfordringen kommer efter en jagthund torsdag endte i kamp med en ulv vest for Svenstrup ved Aalborg, det skriver TV 2 Nord.
Det er første gang siden ulvens tilbagevendelse, at en hund og en ulv kommer op at toppes i Danmark.
Men for de midt- og vestjyske hundeejere er der er ikke grund til at gå i panik.
For som udgangspunkt er risikoen for at mødet mellem hund og ulv ender fatalt ganske lille ude i den danske natur.
Det forklarer Peter Sunde, der er professor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
Der er nemlig tre forhold, der kan komme i spil, når de firbenede slægtsfæller mødes i naturen.
- De kan se hunden som en, der trænger ind på sit territorie, og vil derfor forsvare sig. De kan også se hunden som bytte, særligt hvis der er tale om en lille hund. Den tredje er, at ulven kan være interesseret i hunden enten socialt eller seksuelt, hvis den mangler en artsfælle.
Ingen grund til bekymring
I december lød vurderingen fra Naturhistorisk Museum, der står bag projektet Ulveatlas, at der er omkring 15 ulve i Danmark, hvoraf flere holder til i det vestjyske.
I lande hvor den vilde ulvebestand er større, oplever man flere konfrontationer hunde og ulve imellem.
Men fordi vi har så få i Danmark, er der ifølge Peter Sunde ikke den store grund til bekymring
- Vi har få steder i Danmark, hvor der er revirhævdende ulvepar, altså hvor ulvene parrer sig og er meget territorielle. Territoriehævdende, pardannende ulve vil i udgangspunktet opfatte en løsgående hund som en indtrænger, som de vil jage væk, og om nødvendigt slå ihjel.
- Men oftest vil der være tale om en afværgende manøvre fra ulvens side, hvis de to parter skulle møde hinanden og hunden opsøger ulven for at få kontakt, hvilket ulve i udgangspunktet ikke er interesseret i, lyder det fra Peter Sunde.
Tilbage i oktober oplevede hundeejeren Ida Petersen, at hun og hunden "Jokke", blev fulgt af en nysgerrig ulv over flere kilometer i Klosterhede Plantage.
Hendes oplevelser stemmer meget godt overens med den type adfærd en ulv normalvis vil have overfor mødet med en hund.
Intet har ændret sig
Det er altså næsten udelukkende pardannede ulve, der kan udgøre en trussel for din hund. Men chancen for at løbe ind i et ulvepar, er ganske lille.
I Midt- og Vestjylland er der tre steder, hvor det har været rapporteret.
Første gang var ved Ulfborgreviret, men også ved Hovborgreviret og øvelsesterrænnet ved Boris, har man oplevet ulvepar.
Og fordi det er så sjældent, mener Peter Sunde ikke, at noget ændrer sig ovenpå hændelsen fra Nordjylland.
- Der er ikke noget, der har forandret sig. Du skal stadig have din hund i snor, hvis du er ude med den i naturen. Medmindre, du er i en hundepark, hvor der ikke er nogen rapporter om ulve, så det her er virkelig et meget lille problem.
Politi finder ingen grund til advarsel
I tilfældet fra Nordjylland har der også været tale om en relativ udramatisk hændelse. Ifølge Peter Sunde kunne ulven nemlig godt have slået hunden ihjel, hvis den ville.
- Hvis det overhovedet var tale om en ulv, hvilket vi jo ikke kan vide med sikkerhed uden at have billeddokumentation, tilføjer han.
Men det er altså ikke noget, man har oplevet, og derfor vil Midt- og Vestjyllands Politi, ikke komme med nogen særlige opfordringer til hundeejere, oplyser de i et skriftligt svar til TV MIDTVEST:
- Vi har i Midt- og Vestjyllands Politi ikke kendskab til tilsvarende hændelser, og vi finder ikke på nuværende tidspunkt anledning til at fremsætte advarsler til hundeejere i anledning af ulve i politikredsen.
Den nordjyske jagthund har ikke fået nogle permanent skader som følge af mødet med ulven.