Ekspert: Hjernerystelser skal tages meget alvorligt

Tag det med ro i et par dage og trap så langsomt op igen. Det er rådet fra en ekspert i hjernerystelser.

Direktør og neuropsykolog hos Center for Hjerneskade, Frank Humle.
Direktør og neuropsykolog hos Center for Hjerneskade, Frank Humle.

Omkring 25.000 danskere rammes hvert år af en hjernerystelse. Langt de fleste er harmløse, men når det går galt, skal det tages meget alvorligt, forklarer direktør og neuropsykolog hos Center for Hjerneskade, Frank Humle. 

- Tidligere har man vejledt folk til at have et meget lavt aktivitetsniveau uden skærm, dagslys og masser af hvile, siger Frank Humle.

Et råd der stadig holder, men i følge direktøren har forskningen vist, at man faktisk kommer sig bedre, når man efter få dage får gang i hjernen igen: 

- I dag anbefaler vi i stedet, at man tager det med ro i de første et til to døgn, og derefter skal man langsomt trappe op. Det vil sige, at man stille og roligt laver mere visuel aktivitet som for eksempel at læse eller kigge på en skærm. Men kun i en grad, som man kan mærke, at hjernen kan holde til, siger Frank Humle. 

Lyt til kroppen 

I følge Frank Humle er der mange, som ikke opdager eller ignorerer de faresignaler, som kroppen giver ved en hjernerystelse. 

- Det, man skal være opmærksom på, er, om man får visuelle forstyrrelser eller anden ubehag. Hvis man mærker noget, så skal man som regel altid sørge for at tage på hospitalet for at blive tjekket, siger Frank Humle.

Hvis ikke man tager det alvorligt, kan konsekvenserne være alvorlige. 

- Det, der typisk sker, er, at man enten gør for meget eller for lidt. For eksempel sportsfolk har det med at presse sig selv eller bagatilisere symptomerne. Det farlige ved det er, at man ikke giver hjernen den restitution, som den har brug for til at reparere sig selv, siger Frank Humle. 

Det værste, der kan ske, er ifølge Frank Humle, hvis man ender med at få endnu en hjernerystelse. For som han siger, så giver en hjernerystelse plus en hjernerystelse mere end to. Med andre ord er det meget alvorligt for hjernen, da den er særligt sårbar efter en hjernerystelse. 

Nyt center for hjernerystelse skal gøre os klogere

Men selvom vi ved meget, er der stadig meget at hente, når det gælder viden om hjernerystelser. Og det skal et nyt center for hjernerystelser hjælpe med. Sidste år blev det nye center oprettet, hvilket glæder direktør, Frank Humle.

- Vi har fået sat gang i en masse ny forskning, som vil give mere evidens på området. Og så skal centret til at lave nye kliniske retningslinier inden for området, hvilket vil komme hele sundhedssektoren til gavn, forklarer han. 

4:33
Se indslag: Skive IK har lige nu to spiller, der er skadet med hjernerystelse, og det er en skade, der skal meget mere fokus på