Flåtsæsonen er startet: Husk at tjekke dig selv og dine kæledyr
De små mider, der kan gøre stor skade. Flåtsæsonen er i gang, og lige nu oplever de ekstra mange flåter i den vestjyske natur.
Nu er det ikke ligefrem fordi, de danske skove vrimler med rovdyr med spidse tænder. Men der er alligevel et farligt dyr, der for tiden trives rigtig godt i den danske natur, og det er skovflåten. Den lille mide som er utrolig svær at få øje på, som ikke siger en lyd, og bider sig til tider ubemærket fast.
Skovflåten er ikke større end et knappenålshoved og lever af at suge blod fra mus, firben og andre pattedyr som os mennesker.
- Jeg har allerede fundet tre på mig selv i år. Sidste år fandt jeg ti, fortæller Sabine Jensen, der er naturvejleder hos Ringkøbing-Skjern Kommune.
Lige nu er der rigtig mange skovflåter, der hygger sig i den vestjyske natur i Ringkøbing-Skjern Kommune, og derfor har naturvejleder Sabine Jensen også en klar opfordring.
- Mange vil selvfølgelig gerne udenfor, når det gode vejr kommer, og så er det bare vigtigt at tjekke sig selv og sine kæledyr for flåter. Det farlige ved flåten er, at den kan overføre borrelia, men overførslen af bakterien er minimal, hvis man får fjernet flåten inden for 24 timer.
11 flåter på to dage
En af dem, der har kunne mærke, at der er mange flåter i naturen, er Martin Løfgren Perssen. Hans 9-årige rottweiler Willy havde pludselig fået mange af de blodsugende mider på sig.
- Først fandt jeg seks fordelt på hans hoved og mave, og dagen efter fandt jeg to om morgenen og tre mere om aftenen, så det var lidt vildt, fortæller Martin Løfgren Perssen.
Han bor på et landsted ved Hemmet, så hunden Willy løber frit rundt på grunden. Inden fundet af de mange flåter på kort tid havde han sidst fundet en flåt på Willy fjorten dage før.
- Nu har jeg givet ham noget middel mod flåter, så der har ikke været nogen siden, fortæller Martin Løfgren Perssen.
Tjek dig selv og dine kæledyr
Flåterne er svære at undgå, men relative nemme at fjerne, fortæller naturvejleder Sabine Jensen.
- Lige meget hvilket redskab man bruger til at fjerne dem, er det vigtigste, at man får godt fat helt nede og får vredet den ud, og sikrer sig, at flåtens mund er med.
Flåterne er både glade for mennesker og dyr, så udover at tjekke sit kæledyr, skal man også huske at tjekke sig selv.
- Flåterne er glade for varme og fugtige steder, så knæhaser, armhuler, skridtet, navlen og sådan nogle områder, er vigtige at tjekke. På dyrene kan de sidde alle steder, men der vælger de alligevel ofte hovedet og maven, fortæller Sabine Jensen.