Flere årsager kan forklare, hvorfor jyder vil betale mindre for en fastelavnsbolle end københavnere
Midt- og vestjyderne er mere mådeholdende, når det kommer til at bruge penge. Det gælder også for fastelavnsboller.
Der er langt mellem de midt- og vestjyder, der vil købe en fastelavnsbolle til mere end 36 kroner.
Sådan lyder konklusionen i hvert fald, hvis man skal tro en afstemning, som TV MIDTVEST står bag.
Her svarer blot fem procent af de adspurgte, at de er villige til at betale mere end 36 kroner for en fastelavnsbolle.
Det kommer langt fra bag på konstitueret videnschef på Erhvervsakademi MidtVest Simon Lind Fischer, at midt- og vestjyder ifølge afstemningen udviser mere mådehold end københavnerne, når det kommer til fastelavnsboller.
- I Jylland ligger beslutningen om at købe kage langt væk. Mange ser det formentlig som en nødløsning, hvis man ikke har tid til at bage selv.
- Omvendt anerkender en del københavnere, at bageren er bedre til at bage kager end dem selv, da bagning har fået status som et kunsthåndværk med en høj kunstnerisk faglighed. Forbrug af fastelavnsboller har fået en særlig status i storbyen, siger han.
Ifølge afstemningen er langt de fleste midt- og vestjyder villige til at betale mellem 15 og 25 kroner.
Det stemmer overens med resultatet af en rundringning til en række midt- og vestjyske bagere, som TV MIDTVEST har lavet. Den viser, at den mest populære fastelavnsbolle - den klassiske gærbolle med creme - typisk koster mellem 15 og 25 kroner hos de midt- og vestjyske bagere.
Det er markant billigere end i København, hvor en stribe bagere ifølge TV 2 Kosmopol disker op med luksus-fastelavnsboller til mere end 50 kroner stykket.
- At tage en bid af en dyr fastelavnsbolle er en del af den urbane fortælling om det gode liv, som forbrugerne mener, de har fortjent. Det er en belønning og en måde at vise kærlighed og omsorg for sig selv på, forklarer Simon Lind Fischer.
Forskellen i lysten til at bruge mange penge på de sæsonbetonede boller kan ifølge Simon Lind Fischer også forklares med indkomstforskelle.
- En rationel forklaring siger, at der, hvor man har den største indkomst, vil man bruge flere penge, pointerer han.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at den disponible indkomst for personer over 14 år i 2022 var på 272.000 kroner i København mod 256.000 kroner i Vestjylland.
- Jyder er generelt fornuftige, når det kommer til deres forbrug, siger Simon Lind Fischer, der understreger, at opfattelsen af "fornuftig" i høj grad er subjektiv.
En Insta-venlig bolle
Videnchef på Erhvervsakademi MidtVest Simon Lind Fischer mener også, at en del af forklaringen på midt- og vestjydernes lyst til at betale mange penge for en fastelavnsbolle kan tilskrives de sociale medier.
De københavnske forbrugere er i højere grad interesserede i at iscenesætte sig selv på de sociale medier. Derfor er de også villige til at punge ud med 50 kroner for en fastelavnsbolle, der ser pæn ud på cafébilledet til Instagram.
- Cafékulturen er eksploderet i storbyen, men den har det sværere i det mindre byer, hvor det er mere naturligt, at man mødes privat, forklarer Simon Lind Fischer.
Han peger på, at kulturen er til stede i nogle af de større byer i Midt- og Vestjylland. Eksempelvis er det muligt at købe en fastelavnsbolle til 40 kroner hos Simpel Surdej i Viborg.
- I storbyerne ser man det som helt naturligt, at man køber et "kunstværk", der skal vises frem. I Jylland vil man hellere have en særlig oplevelse ved selv at bage, forklarer Simon Lind Fischer.
I forbindelse med fastelavn kårer TV MIDTVEST Midt- og Vestjyllands Bedste Fastelavnsbolle. Læs mere om konkurrencen og stem med i artiklen her: