Her er syv steder, du ikke skal gemme ekstranøglen
Hvis du vil undgå tyveri, får du her syv steder, du ikke skal gemme din ekstranøgle. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis tyven låser sig ind.
Her på tvmidtvest.dk har vi den seneste uge fortalt flere historier om Karen Novak Knudsen, der har haft ubudne gæster i sit sommerhus i Klitmøller.
Hun mistænker, at nogen har låst sig ind i huset ved at skaffe sig adgang til husets nøgleboks. Og det er måske sandt, for der er stor forskel på, hvor nemt det er at åbne sådan en. Det har en låsesmed tidligere advaret mod.
Men hvor skal man så gøre af ekstranøglen?
De fleste af os kender sikkert til behovet for, at ekstranøglen ligger gemt et sted på matriklen, så den dyre regning til låsesmeden undgås, hvis den "rigtige" nøgle pludselig er væk.
- Vi gør det alle sammen, siger Tine R. Sode, der er fagekspert indenfor forsikring og indbrudssikring ved Videnscentret Bolius.
- Men det er en risiko, hver gang man gør det.
Gem ikke nøglen på "det gode sted"
Når nu mange alligevel løber den risiko, har Tine R. Sode et par tommelfingerregler for, hvor man ikke skal gemme ekstranøglen.
- Det skal ikke være de steder, hvor folk tænker – ”det vil være et godt sted at gemme nøglen”. Og det skal ikke være de steder, der er nemme at forklare for eksempelvis gæsten eller håndværkeren, siger hun.
For at være mere konkret kommer eksperten her med en liste over syv steder, du ikke skal gemme nøglen, hvis du vil undgå ubudne gæster.
Men hvor er så det gode sted at gemme sin nøgle?
Ifølge Tine R. Sode er det smart at skifte gemmested jævnligt. Og så kan det være en god ide at finde skovlen frem fra skuret.
- Hvis man har en have, så ude i haven i en plastikpose gravet ned på et aftalt sted, siger hun.
Godt naboskab er også altid en fordel, understreger eksperten.
- Hvis de er hjemme, så gå ind til dem og spørg, om de vil have en nøgle liggende. Eller man kan have sin egen nøgle liggende på et gemmested hos naboen, siger hun.
Det kan blive en dyr affære
Det kan nemlig blive dyrt, hvis tyvene finder gemmestedet og skaffer sig adgang til hjemmet uden at smadre vinduer eller brække døre op. Så er der nemlig ikke tale om indbrud, men om simpelt tyveri, fortæller Tine R. Sode.
Og så dækker forsikringen ikke tabene i samme grad.
- Har man for eksempel kontanter liggende, bliver de ikke erstattet. Det er lidt forskelligt fra selskab til selskab, men generelt er man dårligere stillet i forhold til forsikring, hvis tyvene finder nøglen og låser sig ind, siger hun.
Derfor har Tine R. Sode også ét simpelt råd, der slår alle de ovenstående, når det drejer sig om at passe på sit hjem.
- I bund og grund skal man ikke gemme sin nøgle nogen steder. I stedet bør man sikre, at alle, der skal bruge en nøgle, har en nøgle, siger hun.