Hvem graver redningsvejen fri? Tre myndigheder har klitterne som berøringsområde, men ingen har ansvaret

De seneste år har det ikke været muligt for Kystredningen at bruge redningsvejen, fordi den er tilsandet.

0:25
De tre instanser, der har med klitterne at gøre, kan ikke pege på, hvem der har ansvaret for vedligehold af redningsveje ned fra klitterne.

I Nørre Vorupør går der en redningsvej fra klitterne og ned til stranden.

Det har der gjort i over 100 år, fortæller stationsleder ved Kystredningstjenesten Benny Bak.

Men de seneste år har det ikke været muligt for stationen at bruge vejen, fordi den er tilsandet. Og dét frustrerer ham.

- Man kan ikke vide, hvornår der sker noget herhenne. Der kan gå et halvt år, der kan gå et år. Og så lige pludselig sker der en ulykke. Så skal vi kunne komme ned, siger han.

Ifølge Benny Bak kan vejen graves fri på et par timer. Han har bare ikke haft held med at finde ud af, hvem der har ansvaret for at grave den fri.

Og det er en problemstilling, som de genkender hos Thisted Kommune.

Kommunen graver gerne – denne gang

Over 100 kilometer kyststrækning har Thisted Kommune ansvaret for.

Men med dét sagt, kan man ikke bare give dem ansvaret for rydningen af redningsvejen, lyder det fra Drifts- og anlægschef i Thisted Kommune, Ejgil Haurum.

- Det er ikke ubetinget vores ansvar. For vi skal huske på, at en stor del af arealerne er ejet af en tredjemand. Og for en stor del af arealerne, er det Naturstyrelsen, siger han.

Både Naturstyrelsen, Kystdirektoratet og Thisted Kommune har berøringsområde med klitterne. Men ingen af dem mener, at vedligeholdelsesjobbet af redningsvejene ligger hos dem.

For én ting er at rydde vejen denne ene gang - det kommer Thisted Kommune gerne og gør - og det må de også uden at komme i karambolage med Kystdirektoratet og diverse fredninger, siger Ejgil Haurum.

Men når det bliver et spørgsmål om den faste vedligeholdelse, er det sværere at love noget.

- Jeg kan ikke stå her up front og love noget, siger Ejgil Haurum.

For med over 100 kilometer kyststrækning, blive det en post, der koster penge. Og ifølge Ejgil Haurum er det nok også derfor, at ingen af instanserne står på spring for at tage ansvaret.

- Der er ingen tvivl om, at når vi sidder som Thisted Kommune, så kan vi godt have en fornemmelse af at opleve, at der er nogle områder, der falder lidt mellem nogle stole.

I Thisted Kommune er man dog meget åben over for en dialog, der kan komme gråzonen til livs.

- Det vil være super godt, hvis vi kan få sat os ned, få drøftet det igennem og få det gentænkt, siger han.