Homoseksuelle brødre deler vandene: - Vi ville have fred i verden, hvis vi forbød at skilte med vores tro

De Fortabte Sønner er omdrejningspunktet for debatten.

8:51
Se hele interviewet med brødrene her.
Foto: Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST/Colourbox, Collage: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Når man læser nogle af kommentarerne, så ser man virkelig, hvorfor bogen er vigtig!!

Sådan lyder én af de mere end 400 kommentarer i kommentarsporet under en video, TV MIDTVEST har delt med brødrene Andreas og Sune Gylling Æbelø, der i en ny bog kritiserer fundamentalistiske kristne miljøer.

De fleste kommentarer er positive, og mange vil gerne læse bogen. 

Men som kommentaren ovenfor hentyder til, er der også splittelse.

Bogen – og brødrene – det handler om, er De Fortabte Sønner, skrevet af Andreas og Sune Gylling Æbelø.

De er begge homoseksuelle, og i bogen beskriver de, hvordan dét var en synd, der ikke var plads til i det kristne miljø i Vestjylland, de voksede op i.

En hjælp eller en skam?


Vi ville have fred i verden, hvis vi forbød at skilte med vores tro. Hold den inden for hjemmets vægge, og lad alle andre uden for være i fred med deres tro.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor de to personer, det drejer sig om, skal vises frem og gøres interessante. De kan da bare leve i deres egen verden.


Sådan lyder kommentarer fra den side af debatten, der ikke mener, at bogen er til nogen nytte.

Mens andre slet ikke forstår eller anerkender brødrenes perspektiv som et problem:

Nu er der en skaberorden, som det ikke er op til os mennesker at bestemme. Hvis de første mennesker havde heddet Bent og Børge, havde vi ikke været her i dag. Hvorfor skal et mindretal tvinge folk til at have deres overbevisning? Der er kirker, som accepterer deres levevis, så problemet er ikke større end det.

Den overbevisning mødes dog af en stor modpol i kommentarfeltet.

Tak til de to brødre for at få det frem i lyset. At der stadig - i 2024 - findes kristne miljøer, der møder homoseksuelle med udskamning, diskrimination og undertrykkelse.

Som lærer i mange år - har jeg mødt unge mennesker der har følt sig forkerte. Et meget vigtigt fokusområde - at ingen skal føle sig forkerte 💚

Jeg kan slet ikke med alle de religioner der prædiker skyld og synd. Jeg tror ikke et øjeblik på at Gud er en ond gammel mand der har tid til at holde øje med hvem der sover med hvem eller om man har et tørklæde på. Jeg tror på kærlighedens og tilgivelsens Gud, en der vil mig det bedste❤️

- Vi betaler jo statsstøtte

Der har også som en del af debatten været kritik af, om det overhovedet er et emne, der skal tages op i offentligheden – i stedet for at blive diskuteret inden for kirkesamfundenes vægge.

Den kritik har sognepræst Christina Elisabeth Leinum rejst i en kronik i Kristeligt Dagblad.

Det er brødreparret dog meget uenige i.

- Hvis vi ikke skulle gøre det (offentlig debat om tro red.) åbent, kunne vi bl.a. lukke Kristeligt Dagblad, som hun har skrevet i, siger Andreas Gylling Æbelø.

Og som Sune Gylling Æbelø understreger, har de netop med bogen et ønske om at skabe debat om de fundamentalistisk kristne miljøer.

- Vi betaler jo statsstøtte til både kristne friskoler og kristne efterskoler, og jeg synes godt, at man kunne interessere sig for, hvad der bliver sagt i seksualundervisningen og biologiundervisningen her, siger han.