Landdistrikterne: Politikere skal flytte uddannelser ud

Ni ud af ti borgmestre svarer i rundspørge, at det er vigtigt med uddannelser i nærområdet. Men Venstre tøver med at udflytte uddannelser.

Steffen Damsgaard
Foto: Arkiv

Ligesom statslige arbejdspladser skal udflyttes, skal uddannelser på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier rykkes fra de store byer til provinsen.
    
Det opfordrer flere borgmestre i landets yderområder samt Landdistrikternes Fællesråd til. Det skriver Jyllands-Posten.
    
- Når vores unge skal studere, flytter de til Aalborg eller Aarhus. Så hvis ikke vi skal miste næste generation af ressourcestærke borgere i yderområderne, bliver vi nødt til at tale om udflytning af uddannelser på områder, hvor lokale virksomheder kan samarbejde, siger Thisted-borgmester Lene Kjelgaard Jensen (K) til avisen. 

    
Landdistrikternes Fællesråd har lavet en rundspørge blandt organisationens 47 medlemskommuners borgmestre.
    
Ni ud af ti borgmestre svarer, at det er "vigtigt", eller "meget vigtigt" for bosætningen at have videregående uddannelse i nærheden, skriver JP.
    
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener, at politikerne skal træde til.
    
- Uddannelse er altafgørende for vækst og udvikling i hele landet og også altafgørende for bosætning i hele landet. Derfor er det et centralt og vigtigt område, som man nu politisk skal agere på, siger han til Ritzau. 

- Vi ser, at når man rykker mod de største uddannelsesbyer i dag, så er der mange, der ikke kommer tilbage til landet og områderne, hvor de kom fra, siger han.
    
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er positive over for opfordringen. Modsat er Venstre, som ikke mener, at politikerne skal blande sig i, hvor uddannelserne skal ligge, da de er selvejende.
    
- Uddannelsers placering er en faglig vurdering, ligesom uddannelsernes indhold er. Det skal politikerne ikke blande sig i. Vi kan kun opfordre til geografisk spredning igennem særlige tilskud, siger Venstres uddannelsesordfører, Jakob Engel-Schmidt, til JP.

"Det giver ikke mening"

I forslaget fra Landdistrikternes Fællesråd ligger det, at konkrete uddannelser skal flyttes tættere på de områder, som uddannelserne sigter mod. Det kan for eksempel være områder, hvor der er klynger af virksomheder indenfor produktion, energi, offshore eller turisme. 
    
- Jeg mener, det er helt oplagt at tænke i at lægge uddannelser der, hvor erhvervslivet har brug for de færdiguddannede, siger Steffen Damsgaard og fortsætter: 
    
- Det er altså ingen naturlov, at uddannelser inden for f.eks. fødevarer, natur og industri skal ligge i de største byer. Det giver ikke mening, at uddannelser inden for naturressourcer, jordbrugsøkonomi og skov-og landskabsingeniør alle sammen ligger i København.
    
Landdistrikternes Fællesråd peger på, at en udflytning af uddannelser skal bygge oven på de politiske initiativer for at skabe et land i balance og fremhæver bl.a. udflytningen af statslige arbejdspladser. 

2:00
Regeringen mener, at der er for mange forberedende grunduddannelser. Derfor slår de nu seks uddannelser sammen til én.