Landdistrikternes Fællesråds opfordring til landsbyerne: Gør som i Bøvlingbjerg og Fjaltring
I landsbyerne Bøvlingbjerg og Fjaltring har borgerne fundet alternative måder til at få flere til at bosætte sig. Noget andre små lokalsamfund kan lære noget af.
I Bøvlingbjerg sælger de andelsbeviser for 1.000 kroner stykket og samler på den måde penge sammen til at købe gamle huse, som bliver sat i stand eller solgt billigt til nogen, der selv vil gøre arbejdet.
I Fjaltring inviterer de mulige tilflyttere til at bo i byen på prøve i et lejet hus.
Begge landsbyer i Lemvig Kommune gør på hver sin måde noget ekstra for at lokke nye borgere til. Netop den alternative tankegang i de to små lokalsamfund får stor ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
- Det er to gode modeller og to samfund, der gør en ekstraordinær indsats for at få nye tilflyttere eller for at sørge for, at de folk, der gerne vil bo i byen, får det bedst mulige udgangspunkt, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Han anbefaler andre landsbyer at gøre det samme eller finde på lignende tiltag, der kan få folk til at flytte til af de små og lokale samfund.
- Det kan kun anbefales til andre at tage inspiration af de her to gode landsbyer, som gør en stor indsats, siger formanden til TV MIDTVEST.
Landsbyerne skal caste nye indbyggere
Fælles for tiltagene i Bøvlingbjerg og Fjaltring er, at borgerne gerne vil have indflydelse på, hvem der flytter til deres by.
- Vi vil gerne være fri for, at husene bliver solgt til nogen, der bare lejer dem ud til tilfældige mennesker. Vi vil gerne, at det er unge mennesker og nogen, som vil være aktive i byen, siger Leif Poulsen, der er formand for anpartsselskabet 7650 Bolig i Bøvlingbjerg.
Ideen med at caste nye indbyggere i landsbyerne synes Steffen Damsgaard godt om.
- Det er klart, at man gerne vil have nogle, som kommer til og bliver boende i mange år og bidrager aktivt. Jeg kan godt forstå, at man gør det, og jeg kan kun anbefale det. Det er den måde, man sikre, at det bliver en succes for alle parter – både lokalsamfundet og dem, der flytter til, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
I Bøvlingbjerg bor der godt 490 personer, mens der er 195 indbyggere i Fjaltring.