Midt- og vestjyske borgmestre vil have flere millioner kroner som ”plaster” for produktion af grøn strøm
Syv borgmestre vil have millioner af kroner for grøn strøm produceret i deres kommuner.
Syv midt- og vestjyske kommuner vil nu honoreres for at levere en stor del af den vedvarende energi til Danmarks energiproduktion.
Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor det påpeges, at de syv kommuner bidrager med 27,1% af den samlede produktion af grøn strøm i Danmark.
Helt konkret vil kommunerne Herning, Struer, Skive, Ikast-Brande, Lemvig, Holstebro og Ringkøbing-Skjern inddrage 151 millioner kroner fra staten som et ”plaster” for, at de leverer grøn strøm.
- Det er os (kommunerne, red.), der står med arbejde af placeringen af anlæg. Det er os, der skal have dialogen med borgerne om det, og det er os, der skal administrere det, fortæller borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard til TV MIDTVEST og tilføjer:
- For at tilgodese de områder, der skal leve med at have et anlæg tæt på, vil vi gerne have lidt kompensation.
Den forklaring læner Ib Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune, sig også opad.
Ikke ultimativt
Det er kommunernes borgmestre, der foreslår, at pengene skal finansieres via elafgiften. Her vil de indkræve 4 øre pr. KWh produceret strøm.
Men kravet om de 4 øre er ikke ultimativt ifølge de to borgmestre, TV MIDTVEST har været i kontakt med.
For Hans Østergaard er det mere vigtigt, at modellen ikke bliver den, som regeringen senest kom med i sit udspil for landdistrikterne.
- Jeg er grundlæggende imod, at man i det oprindelige udspil kun ville tilføje penge til nye projekter, mens man tog dem fra bloktilskuddet. Det er som at fodre hunden med sin egen hale, fortæller Hans Østergaard.
Bloktilskuddet er den samlede pulje penge, som staten hver år poster i kommunerne.
Også Ib Lauritsen kritiserer den model, regeringen kom med, da han ikke mener, den er fair overfor de kommuner, der i forvejen har meget grøn energiproduktion. Noget, der ikke lægges op til at støtte i regeringens udspil.
Det konkrete udspil fra kommunerne er dog ikke så endegyldigt. Det skal bidrage til debat.
- Det hjælper ikke at stille ultimative krav i det her samfund. Hvis man gerne vil have det her til at ske, så er man nødt til at have flere incitamenter for at have den grønne produktion tæt på lokalområdet, påpeger Ib Lauritsen, der godt kunne forestille sig en model, hvor dem, der er tættest på produktionen af den grønne strøm, betaler mindre.
Udspillet vil ifølge borgmestrene i pressemeddelelsen løfte arbejdet med at nå nationale klimamål, udvikling af grønne vækstpotentialer og udvikle erhvervslivet i kommuner med potentiale for vedvarende energi.