Ny liste hædrer byggevenlige kommuner: Midt- og Vestjylland i top
Det er vest for Lillebælt, at man især finder gode forhold for erhvervslivet, viser årlig analyse.
Jylland sætter Sjælland og øerne til vægs.
Sådan er billedet i hvert fald, når det kommer til at gøre virksomheder i bygge- og anlægsbranchen tilfredse.
Det viser Dansk Byggeris årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i de 98 danske kommuner. Her topper Billund, og hele top ti udgøres af jyske kommuner.
Undersøgelsen kigger blandt andet på, hvordan skatte- og afgiftstryk er, samt hvor godt kommunerne behandler byggesager og offentliggør udbud på opgaver.
Kommuner bliver mere erhvervsvenlige
Kommunerne er generelt blevet mere erhvervsvenlige på flere parametre, siger Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri.
- Hvis du kigger på en kommune som Billund, så er de gode til at holde dialogmøder, hvor de viser, at de virkelig interesserer for, hvad der sker, og hvad erhvervslivet mener om udviklingen i kommunen, siger Lars Storr-Hansen.
Også kommuner som Thisted, Holstebro og Horsens scorer højt i undersøgelsen og giver baghjul til storbyer som København, Odense, Aarhus og Aalborg
- Jeg tror, noget af grunden til det er, at de mindre kommuner skal kæmpe lidt mere for det. De ligger ikke tæt på bycentrene, så de skal kæmpe lidt mere for arbejdspladsen og arbejde med at gøre kommunen attraktiv, siger Lars Storr-Hansen.
De midt- og vestjyske kommuner er gode til at imødekomme og pleje de lokale virksomheder. Holstebro indtager nemlig pladsen som Danmarks tredje mest erhvervsvenlige kommune i hele landet skarpt efterfulgt af Skive på plads nummer fire, Struer på plads nummer seks og Viborg på plads nummer ti.
- Vores lokale politikere ved, at kommunen kan være med til at gøre det nemmere og mindre bureaukratisk at drive virksomhed, så der ude i virksomhederne bliver mere tid til at skabe arbejdspladser og vækst, som i sidste ende giver flere skattekroner til kommunekassen.
- Derfor er det helt naturligt, at vi har fire midt- og vestjyske kommuner i top ti over landets mest erhvervsvenlige kommuner, siger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen.
Herning er højdespringer
Herning har i løbet af det sidste år fået flere nyledige i job, begyndt at holde årlige dialogmøder med det lokale erhvervsliv og sænket timeprisen for at få sagsbehandlet byggetilladelser.
Det er nogle af årsagerne til, at kommunen er sprunget fra plads nummer 53 til plads nummer 13. Et spring på hele 40 pladser, og kommunen er dermed højdespringer i Midt- og Vestjylland.
- Det er godt gået af Herning, som på mange områder har gjort noget for at skrue op for erhvervsvenligheden. Hvis man gør en indsats, så bliver man også belønnet med en bedre placering, det har Herning tydeligt vist, siger Niels Hansen.
I den dårlige ende af skalaen ligger især kommuner i hovedstadsområdet. Her er det blandt andet opkrævningen af en dækningsafgift – en skat på bygninger – der giver dem dårlige bedømmelser i analysen.