Politiet: Klip i kortet vil gøre en forskel

Chefen for færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi hilser nyt lovforslag velkommen.

Lederen af færdselsafdelingen hos Midt- og VEstjyllands Politi mener, at skærpet straf for mobilbrug bag rattet, vil hjælpe til en holdningsændring af trafikanterne.
Lederen af færdselsafdelingen hos Midt- og VEstjyllands Politi mener, at skærpet straf for mobilbrug bag rattet, vil hjælpe til en holdningsændring af trafikanterne.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Regeringen og Dansk Folkeparti vil skærpe straffen for at tale i telefon eller på anden måde bruge elektronisk udstyr imens man kører bil. Hidtil har det kostet en bøde på 1.500 kroner, men regeringen vil have forseelsen til at koste en klip i kortet. 

- Det er meget positivt. Jeg er sikker på, at det vil gøre en positiv forskel, hvis borgernes kørekort pludselig er på spil, siger Henrik Glintborg, der er leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.  

36 midt- og vestjyder mistede livet i 32 ulykker i 2017. Det var en stigning på otte i forhold til året før. En del af stigningen skyldes ifølge Midt- og Vestjyllands Politi at bilister har opmærksomheden rettet mod mobiltelefonen i stedet for at køre bil.

- Vi ser flere ulykker, hvor opmærksomhed spiller en afgørende rolle. Ulykkerne kan have store og alvorlige konsekvenser, så det at sanktionen bliver skærpet, ser jeg som et positivt tiltag, siger Henrik Glintborg. 

14 ud af de 32 ulykker var frontalsammenstød, hvor en bilist af ukendte årsager endte i den modsatte side af vejen. 

- Det er meget svært for os præcist at bevise, om det er førerens brug af en telefon, der er skyld i en ulykke. Særligt i dødsulykkerne, hvor der ikke er nogen at spørge bagefter. Men hvis du spørger mig, hvad min vurdering er, så er den klart, at opmærksomhed er et stigende problem.

- Jeg tror, der er et mørketal. Det er min formodning at opmærksomhed spiller en større rolle i virkeligheden end i statistikkerne, siger Henrik Glintborg. 
 

Kontroltryk

Lederen af færdselsafdelingen glæder sig over det politiske tiltag. I Midt- og Vestjyllands Politikreds kører færdselspolitiet i forvejen kampagner, hvor de går efter bilister med telefonen i hånden, men når det nye forslag træder i kraft, vil der komme yderligere kampagner. 

- Kampagnerne skal være med til at lave en holdningsbearbejdelse. Vi får 17-årige bilister ud på vejene i øjeblikket. De er født med en telefon i hånden og har en helt anden tilgang til det at bruge en telefon. Man kan frygte at de også har mindre respekt for, hvad det betyder i trafikken, siger Henrik Glintborg. 

2:39