Politiet skal nu rykke ud til alle indbrud i private boliger

Også voldtægtsofre er fremover garanteret, at politiet rykker ud, hvis der er et akut behov for hjælp.

De blå blink og udrykning kan blive mere hyppigt efter den nye lov er trådt i kraft.
De blå blink og udrykning kan blive mere hyppigt efter den nye lov er trådt i kraft.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

OPDATERING: Artiklen er opdateret med kritik fra Politiforbundet. 

Bliver man udsat for voldtægt eller vold, er man fremover garanteret, at politiet rykker ud med det samme, når der er akut behov for politiets hjælp.

Det sker, i forbindelse med at den såkaldte politigaranti træder i kraft mandag. Garantien gælder i alle landets politikredse.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse mandag morgen.

Fremover er politiet forpligtet til at komme til stedet også ved alle indbrud i privat beboelse, fremgår det. Det skal ske, senest 24 timer efter at borgeren har anmeldt indbruddet.

- Hvis du er offer for så alvorlige forbrydelser som indbrud, vold eller voldtægt, har det en enorm betydning, at du hurtigt får hjælp af politiet, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

- En hurtig indsats er afgørende for, at politiet kan hjælpe med at genoprette trygheden og efterforske forbrydelsen. Det må der aldrig herske tvivl om. Derfor indfører vi nu en garanti for, at politiet rykker ud så hurtigt som muligt, lyder det.

Vigtigt med klare rammer

Det var et bredt flertal i Folketinget, der i december 2020 besluttede, at dette initiativ skulle være en del af den nye flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden.

Partierne bag aftalen blev også enige om, at der indføres politigaranti i sager om narkotikasalg i eller omkring grundskoler og ungdomsuddannelser.

Ifølge rigspolitichef Thorkild Fogde giver garantierne klare rammer for, hvordan sagerne skal gribes an, når politiet får anmeldelser om disse former for kriminalitet.

- Det er alt sammen alvorlig kriminalitet, hvor offeret ofte står i en svær situation, eller hvor kriminaliteten påvirker trygheden i et lokalområde, siger han i pressemeddelelsen.

- Derfor er det vigtigt, at vi reagerer hurtigt i akutte situationer, og at vi er der for ofrene og sikrer, at efterforskningen kommer effektivt i gang med sporsikring og afhøringer.

Betjente får svært ved at indfri ny politigaranti

Men Politiet får svært ved at leve op til en ny politigaranti.

Det siger formand for Politiforbundet Heino Kegel. Han mener, det vil kræve langt flere betjente end i dag.

- Vi er kun de betjente, vi er, og jeg tror ikke, at garantien kommer til at ændre det helt store. Man skal passe på med at stille garantier - det her er ren symbolpolitik, siger Heino Kegel.

Når der gives garanti på den type forbrydelser, kan det medføre, at politiet må udsætte andre opgaver, mener Heino Kegel.

- Så er der ikke samme ressourcer til eksempelvis husspektakler, færdselsuheld og psykisk syge borgere, siger han.

I øjeblikket råder landets politikredse over cirka 10.500 betjente. Inden udgangen af 2022 tilføres yderligere 300.

Men skal garantien realiseres, vil det kræve i alt cirka 15.000 betjente, siger Heino Kegel.

/ritzau/