Stadig navneforbud i sag, hvor politileder er tiltalt for krænkelser til julefrokost
Sagens anklager argumenterede ellers for, at forbudet skulle droppes.
Det skal fortsat være forbudt offentligt at nævne navnet på den politileder ved Midt- og Vestjyllands Politi, der er tiltalt for at have begået en række krænkelser på en af politikredsens arbejdspladser ved en julefrokost.
Det oplyser Retten i Viborg tirsdag på baggrund af et retsmøde, der blev afholdt fredag.
Retten har valgt at følge forsvarens ønske om at fastholde navneforbud i sagen.
Det skete med henvisning til, at offentlig gengivelse af politilederens navn vil udsætte politilederen for en unødig krænkelse.
Ifølge sagens anklageskrift skulle politilederen blandt andet have sagt ”du er en god pige, og du er en god betjent” og ”du kan komme langt i politiet, hvis du vil” eller lignende samtidig med, at han flyttede sin ene hånd ned til balle og klemte til uden på tøjet af en kvinde.
Det er fortsat uvist, hvordan politilederen forholder sig til anklagerne, da hans forsvarer ikke ønsker at oplyse det.
Flere begrænsninger
Ved et retsmøde fredag i sidste uge argumenterede specialanklager fra anklagemyndigheden Syd- og Sønderjyllands Politi Line Godtfredsen, der har rejst tiltalen, at hensynet til offentligheden er større end hensynet til den tiltaltes politileder.
Flere medier heriblandt TV MIDTVEST argumenterede blandt andet imod navneforbudet med henvisning til, at den omtalte politileder bestrider en offentlig og særlig betroet og ledende stilling i Midt- og Vestjyllands Politi.
Derudover pointerede flere medier, at politilederens har været offentliggjort tidligere i forbindelse med omtale af sagen.
Retten valgte dog at opretholde forbudet, der første gang blev nedlagt i starten af oktober.
Et navneforbud er en retlig afgørelse om, at navnet på en sigtet person ikke må omtales i forbindelse med offentlig omtale af den mod vedkommende verserende straffesag.
Navneforbuddet indebærer blandt andet et forbud mod at bringe politilederens navn, bopæl og stilling.
I praksis er der tale om et identifikationsforbud, hvilket betyder, at der er flere begrænsninger for, hvad TV MIDTVEST og øvrige medier kan omtale, da det ikke må være muligt for offentligheden at identificere politilederen i forbindelse med mediernes dækning af sagen.
Et navneforbud ophæves ofte, når den egentlig retssag - hovedforhandlingen - begynder eller ved dom.
Forsidefoto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix