Tomme huse i landdistrikterne bliver flere og flere

I flere af landsdelens kommuner er mere end fem procent af husene nedrykningsklare, viser en rapport fra KORA.

7,2 procent af husene i Lemvig Kommune er nedrykningsklare.
7,2 procent af husene i Lemvig Kommune er nedrykningsklare.
Foto: Uffe Bregendahl, TV MIDTVEST

En fra rapport fra KORA, Det Nationale Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning, viser, at der i Danmark er et sted mellem 10.000-22.000 huse, som er klar til at blive rykket ned. Især i landdistrikterne er der kommet flere tomme huse. I løbet af de sidste 15 år er således kommet 50 procent flere.

Problemet er især voksende i Thisted, Lemvig, Struer, Morsø og Vesthimmerland Kommune. Værst ser det dog ud i Lemvig Kommune, hvor 7,2 procent af kommunens huse er nedrivningsklare.

- Det er et hastigt voksende problem i landsogne, som ligger langt væk fra større byer. I nogle landsogne står mere end hvert fjerde hus tomt. 15 år tidligere var det ”kun” hvert ottende i de samme sogne. De mange faldefærdige huse er en barriere for vækst og udvikling i lokalsamfundene, fordi de skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Det er en ond cirkel, siger Nicolai Kristensen, som er professor i KORA og står bag rapporten.

- Kommuner bør tage affære

Rapporten rummer også en prognose over, hvordan antallet af tomme og nedrivningsklare huse vil udvikle sig i perioden fra 2015 til 2020. Og den viser, at udviklingen vil fortsætte med uformindsket styrke i de kommende år, hvis der ikke sættes ind.

- De kommuner, der ikke allerede er i gang, bør overveje at få en strategi for nedrivninger. Men det er en dyr affære. Vi vurderer, at det vil koste halvanden til tre milliarder kroner i alt at rive alle de nedrivningsklare huse ned. Måske kan tiltag som flexboligordning eller ophævelse af bopælspligt også være med til at mindske omfanget af nedrivningsklare boliger, siger Nicolai Kristensen.

I Langelands Kommune er 12,6 procent af husene nedrivningsklare.

LÆS RAPPORTEN FRA KORA HER