Flertal fremskynder erstatning til minkavlere

Opdateres...

(arkivfoto).
(arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et bredt flertal er enige om, at minkavlere skal kunne få udbetalt erstatning hurtigere, end det først aftalt.

Med en ny aftale bliver minkavlerne, som mistede deres besætninger under coronaepidemien, tilbudt at få udbetalt en erstatning senest i midten af 2024 i stedet for ved udgangen af 2027.

Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Bag aftalen er regeringen, SF, Liberal Alliance og De Radikale.

Regeringen har haft flertal for aftalen alene, men har fra starten lagt op til at indgå forhandlinger med Folketingets øvrige partier.

- Jeg er utrolig glad for, at en bred samling af Folketingets partier i dag har givet håndslag på, at der nu skal fart på udbetalingerne af erstatninger til minkavlerne, udtaler fødevareminister Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Tillæg til oprindelig aftale

Onsdagens aftale er en tillægsaftale til den oprindelige aftale om erstatning til minkavlere. Den blev indgået i 2021.

Tillægsaftalen indeholder en fast track-ordning. Den indebærer, at minkavlerne kan få udbetalt erstatning langt tidligere, end der først var lagt op til.

Hvis avlerne vælger regeringens turboordning, er det potentielt tre år tidligere end hidtil ventet og med et større forskud. Til gengæld opgiver de retten til at klage.

Det sker, ved at erstatningerne udbetales efter standardiserede takster.

Hvis de vælger en individuel sagsbehandling, vil deres sager potentielt trække ud til senest 2027. Syv år efter at minkene blev slået ned.

Partierne har også aftalt at forhøje forskudsudbetalingerne til minkavlere med mink i 2020.

Minkavl er tilladt igen

Det betyder, at en gennemsnitlig avler går fra at have modtaget cirka 50 procent af den samlede erstatning til at kunne få udbetalt cirka 70 procent.

Det var på et pressemøde i november 2020, at statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at regeringen havde besluttet, at 15 millioner mink skulle slås ned.

Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus.

Eksperter mente, at det muterede virus kunne nedsætte effekten af en kommende coronavaccine.

Et midlertidigt forbud mod erhvervsmæssigt minkhold blev politisk vedtaget i slutningen af 2020. Det blev forlænget i 2021 til udgangen af 2022.

Minkavl har igen været tilladt siden 1. januar i år.

Der blev under S-regeringen lavet en politisk aftale om erstatning på op til 19 milliarder kroner til minkavlerne og berørte følgeerhverv.