I dag bliver minkenes skæbne afgjort: Flere partier vil forbyde minkavl
Tre partier til venstre for regeringen vil forbyde minkavl. Forslaget behandles i Folketinget i dag.
Seneste: Forslaget er stemt ned
Folketinget har netop stemt om forslaget.
23 stemte for at forbyde minkavl, mens 84 stemte imod.
Det var partierne SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre, der stemte for at forbyde minkavl, mens regeringen, Danmarks Demokraterne, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti stemte imod.
Mink kan være fortid i Danmark.
I dag færdigbehandles et beslutningsforslag, som foreslår at al minkavl forbydes i Danmark.
Forbuddet udløb 1. januar i år, fordi Statens Serum Institut vurderede, at en genåbning kun ville medføre begrænset risiko for folkesundheden.
Men nu vil flere partier genindføre forbuddet mod minkavl, og gøre det permanent.
- Danmark bør undgå at genopstarte produktionen, og i stedet – i lighed med mange andre lande – bør udfase produktionen, på samme måde som vi f.eks. allerede har indført et forbud mod opdræt af ræve ud fra dyreetiske hensyn, står der blandt andet i beslutningsforslaget.
Dårlig dyreetik og muligt EU-forbud på vej
Det er partierne SF, Enhedslisten og Alternativet, som har rejst forslaget i Folketinget i februar godt en måned efter, minkhold igen blev lovligt i Danmark.
Partierne argumenterer for, at minkerhvervet er dyreetisk uacceptabelt.
- 2021 konkluderede et enigt Dyreetisk Råd imidlertid, at hold af mink i små bure er uacceptabelt. I sin udtalelse fra 2021 slår Det Dyreetiske Råd endvidere fast, at der i dag ikke findes alternativer til de nuværende bursystemer, som i tilstrækkelig grad tilgodeser minkens velfærd, står der blandt andet i beslutningsforsalget.
Samtidig påpeger politikerne bag forslaget, at mink alligevel risikerer at blive ulovligt i EU om nogle år. Ifølge Fødevareministeriet er der nemlig risiko for, at mink vil blive optaget på EU-listen over ikke hjemmehørende invasive arter, og dermed blive ulovlige at holde i hele EU.
Men der er forskellige opfattelser af, hvad der der dyreetisk "korrekt", mener Torsten Schack Pedersen, som er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Venstre.
- Jeg er forundret over den anbefaling fra Det Dyreetiske Råd, siger han og kan heller ikke forstå argumentet om, at minkavl risikerer at blive ulovligt i EU.
- Jeg synes, man skal forholde sig til den virkelighed, der er, og virkeligheden er, at der i øjeblikket ikke er et flertal for at sætte mink på den liste.
Minkavlere er igen i gang
I 2022 blev det muligt for minkavlerne at melde sig til den såkaldte dvaleordning, som gjorde det muligt for dem at starte op igen, når minkavl igen blev lovligt efter corona-epidemien.
13 avlere valgte at holde muligheden åben, og søgte ifølge tal fra Fødevarestyrelsen om at få del i dvaleordningen.
Én af dem var Martin Korsbæk, som også er en af få, der i januar 2023 modtog nye dyr fra udlandet til at genstarte sin minkfarm.
- Jeg håber dels, at vi får en levedygtig branche og ikke bare bliver nogle ganske få, og dels at jeg selv kan skabe en bedrift med 1200-1500 dyr, så vi kan leve af det, sagde han i januar til Ritzau.
Og står det til Torsten Schack Pedersen fra Venstre skal han have lov til det. Også selvom han er én af få.
- Grundlæggende har vi jo næringsfrihed i Danmark, og minkerhvervet er lovligt i Danmark. Selvfølgelig skal de have lov til at være her, siger han.