Inden længe er minkavl igen muligt i Danmark: Martin har sagt ja, Anette har sagt nej
En lille gruppe avlere er klar til at sætte liv i minkerhvervet, når forbuddet mod mink hæves fra 1. januar.
Det er ganske få avlere, der står tilbage med muligheden for at genoplive minkerhvervet efter nytår.
Én af dem er Martin Korsbæk.
Fra han var 13 år, har 28-årige Martin Korsbæk arbejdet med mink. I midten af januar sætter han de første 600 importerede minktæver ind i burene på sin egen farm i Fjerritslev.
Dermed bliver han en af de allerførste, som genstarter dansk minkavl, som fra 1. januar igen er tilladt. Trods en omfattende politisk forhistorie, som han næsten ikke orker at tale mere om.
- Det er træls, men vi får ikke noget ud af at kigge bagud. Jeg synes, vi kan lave så godt et produkt, og vi kan forsvare det dyrevelfærdsmæssigt, siger han.
- Jeg håber dels, at vi får en levedygtig branche og ikke bare bliver nogle ganske få, og dels at jeg selv kan skabe en bedrift med 1200-1500 dyr, så vi kan leve af det, siger han.
Få har sagt ja
Det er ganske få avlere, der har søgt om muligheden for at genoptage minkerhvervet i Danmark. 13 styks i alt.
Èn af dem, der modsat Martin Korsbæk, har lagt minkeventyret endeligt i graven, er Anette Gade.
Hun sagde farvel til dén mulighed den 4. november 2020, fortæller hun. Dén dag, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede minkbranchen ned, da der var konstateret coronasmitte på 207 minkfarme.
Den tidligere minkavler peger på, at samspillet mellem minkavlerne har været vigtigt for hende undervejs.
- En masse kolleger er ikke længere i branchen. Det var det, jeg nød. Vi havde en masse socialt, og vi besøgte hinanden på farmene. Vi så hinandens dyr og havde en masse erfaringsudveksling.
Blandet tro på fremtiden
Louise Simonsen er formand for den nye minkforening, Danske Mink, der har kæmpet en indædt kamp for at genrejse et dansk minkerhverv.
- Vi er ovre det værste, og vi skal nok komme i mål. Det var minkene, der blev slået ned, men ikke de danske minkavlere, som stadig kan lave verdens bedste mink.
Hun peger på de 13 avlere, der har søgt en dvaleordning som oplagte nye minkproducenter. Men som alle andre med kendskab til branchen forventer hun heller ikke en ny guldalder for minkavl.
- Vi kommer aldrig tilbage til tidligere tiders produktion, og der var også for mange mink. Jeg glæder mig over et mere afdæmpet niveau, men med en fornuftig omsætning.
Tage Pedersen er mangeårig formand for den gamle avlerforening, Danske Minkavlere. Han har ikke store forventninger til erhvervets fremtid.
- Der bliver kun tale om ganske få, måske en håndfuld. Men det er ligegyldigt, om det er 5 eller 20 minkfarme, der starter. Det får man ikke et nyt erhverv ud af. Vi kommer aldrig i nærheden af det erhverv, vi engang havde, siger han.
Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse siger, at Danmark lader en historisk chance for at lukke minkproduktionen endeligt ned i Danmark passere.
- Men vi kæmper videre for at stoppe minkavl gennem et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU, siger hun.