Børn lærer med hænderne: Limfjorden bliver levende undervisning

Limfjorden skal fungere som et læringsrum, hvor børn og unge på Mors kan opleve og forstå deres hjemegns miljø.

0:09
Fiskeren Nuller lærte fra sig i dag.
Foto: Natasja Fie Danielsen, TV MIDTVEST

- Vi kigger på krabber, lyder det fra et børnehavebarn fra Midtmors Børnehave.

- Det er dejligt. Krabberne er sjove, siger hendes sidemakker, mens hænderne er begravet i en spand med krebsdyrene.

Børnehavebørnene bruger dagen på Sillerslev Havn i selskab med fiskeren Nuller, hans båd og fiskeredskaber. Her skal børnene have naturen i hænderne og komme tæt på fjordens dyreliv.

- Vi håber på at kunne gøre vores børn og unge til små limfjordseksperter, fortæller Tina Morgen Kristensen, der er projektleder ved Ophav Limfjorden.

Et nyt initiativ skal nemlig forsøge at få børn og unge ud af institutioner og ud i den omkringliggende natur - med Limfjorden som et centralt omdrejningspunkt.

Håbet er, at det vil skabe en generation af eksperter i egen natur. 

Limfjorden som levende klasseværelse

Initiativet henvender sig til alle børn og unge fra 0 til 18 år og skal give dem en dybere forståelse for det lokale miljø og dets ressourcer.

I børnehavnen kan det for eksempel være, at de lærer, hvad de forskellige muslinger hedder. Når de så bliver ældre, kan det være, at de begynder at regne med muslingeskaller eller skriver et skoleprojekt om Limfjorden. 

Ved at bruge Limfjorden som et undervisningsrum håber kommunen at skabe en ny generation af naturkendere, der sætter pris på deres hjemegns miljø.

- Vi er på Mors, og vi har Limfjorden hele vejen rundt om os. Det er en vigtig del af den DNA, vi har. Så giver det rigtig god mening, at man kommer ud og bruger kroppen og bruger alle sine sanser, siger Tina Morgen Kristensen.