Byrådspolitikere savner uafhængig instans i sager om sexchikane

Kvindelige kommunalpolitikere efterlyser et sted at betro sig, hvis de oplever seksuelt krænkende adfærd. Flere peger på, at Kommunernes Landsforening kunne være stedet, man kunne henvende sig.

- Jeg synes som kvinde faktisk, at man står meget sårbar. Først så står man i den situation, som er rigtigt ubehagelig, men man ved også godt efterfølgende, at man kan risikere at komme ud i en shitstorm, fordi er man selv skyld i det, eller hvorfor har man ikke bare sagt fra, sagde Pia Storm søndag.
- Jeg synes som kvinde faktisk, at man står meget sårbar. Først så står man i den situation, som er rigtigt ubehagelig, men man ved også godt efterfølgende, at man kan risikere at komme ud i en shitstorm, fordi er man selv skyld i det, eller hvorfor har man ikke bare sagt fra, sagde Pia Storm søndag.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

 Søndag stod byrådsmedlem Pia Storm fra Morsø Kommune frem og fortalte om seksuelle krænkelser i forbindelse med sit politiske arbejde.

Nu efterlyser hun og hendes kvindelige kollegaer en uafhængig instans, som de kan gå til i sager som disse.

- Som politiker har man jo ikke nogen tillidsrepræsentant eller medarbejderrepræsentant. Man har jo ikke rigtig nogen steder at vende sig hen, sagde en tydelig berørt Pia Storm i går til TV MIDTVEST.

I dag stemmer flere kvinder i.

- Det, at man har et sted, hvor man kan henvende sig i tryghed, og nogle gange kan det jo være nok bare at sætte ord på og blive mødt i sin fortælling. Og sammen med den konsulent, coach, psykolog eller hvad det nu måtte være, kan sige ’okay, så hvad ønsker du efterfølgende’, siger Anja Birch Alsøer, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre i Morsø Kommune.

Hun har ligesom Pia Storm fra Socialdemokratiet oplevet upassende tilnærmelser fra viceborgmester i Morsø Kommune Viggo Vangsgaard.

2:58
Viggo Vangsgaard nægter beskyldningerne og overvejer, om han skal indlede en injuriesag. Se indslaget her.

Hver femte kvinde i kommunalpolitik er blevet krænket

Det er vigtigt i sager om sexchikane, at de krænkede kan betro sig til en uafhængig instans.

Det mener Kent Nielsen, der er souschef på Arbejdsmedicin i Herning.

- I den her type sager, hvor der typisk er et magtforhold mellem den, der krænker, og den, der bliver krænket, så vil det være formålstjenligt, at der er en instans, man kan gå til, som ikke er part i sagen. Altså nogen der er udefra, siger han.

Og det er ikke en sjældenhed, at kommunalpolitikere oplever seksuelt krænkende adfærd på deres arbejde.

Kommunernes Landsforening offentliggjorde i fredags resultatet af en undersøgelse om sexchikane blandt deres medlemmer. Den viste, at knap hver femte kvinde havde oplevet seksuelt krænkende adfærd i denne valgperiode.

Blandt de kvinder svarede 79 procent, at det har været andre politikere, som har opført sig krænkende.

KL skal stå for uafhængig instans

Uden for det midt- og vestjyske har kvindelige kommunalpolitikere også oplevet upassende adfærd.

For 3,5 år siden stod den dengang 22-årige Sonja Marie Jensen frem og fortalte, at hun havde oplevet at blive klasket bagi af andre mandelige politikere.

Derfor savner hun også en instans at betro sig til, og hun peger på Kommunernes Landsforening, som de ansvarlige for sådan en.

- Der er en kommunikationsopgave ude lokalt, som vi skal arbejde med i byrådet, men det her med at have en instans, som man kan gå til, det mener jeg faktisk er en opgave, som KL burde løfte, siger Sonja Marie Jensen, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Nyborg Kommune.

Det er et forslag, som Kommunernes Landsforening nu vil overveje.

- Politikerne er folkevalgte og ikke en del af en organisation. Så det her med tillidsrepræsentanter, som er en af de muligheder, man har som ansat. Det har politikerne ikke på samme måde, så det her er jo en interessant idé. Det er jo følsomme sager det her, og hvis det kunne skabe mere tryghed, hvis vi havde sådan en linje der, så vil vi da overveje det, siger Kristian Wendelboe, der er administrerende direktør i KL.

Blandt de mandlige kommunalpolitikere svarer tre procent i KL's undersøgelse, at de har oplevet seksuelt krænkende adfærd.