Kun 12 ud af 341 byrådsmedlemmer er under 30 år: - Jeg tænker, det er et generelt problem
Lokalpolitik er ikke ligefrem noget, der tiltaler de unge i landsdelen. Faktisk er der i gennemsnit kun knap ét medlem i hver af de 13 midt- og vestjyske kommuner.
Der er efterhånden ikke mange måneder til, at vi igen skal til stemmeurnerne for at sætte kryds ved den kandidat, som vi mener, fortjener en plads i én af de midt- og vestjyske byrådssale.
Det betyder, at kampen for at få fat på de helt rigtige kandidater nu er gået ind, og her er særligt én gruppe traditionelt i høj kurs.
Unge mennesker er nemlig en mangelvare i landsdelens kommunalbestyrelser, og faktisk er det kun i alt 12 byrådsmedlemmer fordelt på 13 midt- og vestjyske kommuner, der kan bryste sig af en alder på under 30 år.
Én af dem er 23-årige Thomas Østergaard (V) fra Ikast-Brande Kommune. Han mener, det er synd, at der ikke er flere unge, der har lyst til engagere sig i lokalpolitik.
- Flere unge burde forsøge sig, flere kvinder burde forsøge sig og flere småbørnsforældre burde forsøge sig. Jeg tænker, det er et generelt problem, at det ofte er de ældre mænd, der trækker i arbejdstøjet og stiller op, fordi det gør bare, at der er en lidt ulige sammensætning i byrådet, lyder det fra Thomas Østergaard fra Venstre.
Sådan ser aldersfordelingen ud i landsdelens byråd
- Mangler én med fingeren på pulsen i ungdomsmiljøet
Det bliver 16. november, at der skal sættes nye ansigter på de 341 byrådsmedlemmer, som kapaciteten i landsdelen tillader. Én af dem, der håber på i hvert fald at gøre sit til at trække gennemsnitsalderen en smule ned, er 19-årige Charlotte Amalie Holm fra Mors.
Hun går til dagligt i 3.g på Morsø Gymnasium, og nu håber hun sagt ja til at tage arbejdshandskerne og agere ungdommens stemme på Limfjordsøen de kommende fire år.
- Jeg håber da selvfølgelig på at blive valgt. Jeg synes, det er vigtigt at unge mennesker også bliver hørt her på Mors. Jeg synes, der mangler et ungt menneske med fingeren på pulsen i ungdomsmiljøet, fortæller Charlotte Amalie Holm, der stiller op for Venstre.
Venstre satte sig ved sidste kommunalvalg på 11 ud af de 21 pladser i Morsø byråd, hvilket betyder, at borgmester Hans Ejner Bertelsen lige nu har absolut flertal. Alligevel mener han, at en ny ung kandidat kan være en styrke for en ellers i forvejen rimelig slagkraftig byrådsgruppe.
- Når vi sidder til gruppemøder og udvalgsmøder, så kan vi jo få de unge tanker, de unge ideer og de unge meninger med ind, lyder det fra borgmester Hans Ejner Bertelsen (V)
- Op ad bakke
Selvom det kan være en sympatisk tanke at ville inkludere ungdommen, så er det dog måske ikke nødvendigvis det klogeste. Ifølge kommunalforsker Roger Buch er det nemlig risikabelt for partier at satse alt for meget på de unge kandidater.
- Det er op ad bakke, og man skal ikke satse udelukkende på de unge. Man skal prøve også at appellere til de ældre vælgere, fordi de unge er handicappede i den forstand, at de ikke stemmer lige så meget som resten af befolkningen, lyder det fra Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Langt de fleste politikere i landsdelens kommunalbestyrelser ligger på et alderstrin mellem 50-70 år.