Brande-virksomhed: Østeuropæere besætter stillinger, som danskere fravælger
Hos Give Steel i Brande er man glade for sine østeuropæiske medarbejdere. De giver nemlig virksomheden arbejdskraft, som ellers kan være svært at finde.
Østeuropæisk arbejdskraft er en stor gevinst for en virksomhed i Brande. Hos Give Steel oplever man, hvordan østeuropæere leverer en afgørende indsats for at holde produktionen oppe, og så er de med til at besætte de stillinger, som danskere fravælger.
- Østeuropæernes arbejdskraft betyder, at vi har mulighed for at køre vores produktion fuldt ud. Der er nogle skift, som er rigtig svære at få besat, når du ikke har den type mennesker, som kun kommer op for at arbejde, fortæller Tomas Larsen, der er produktionschef hos Give Steel i Brande.
Vil danskere ikke have de jobs?
- Nej, helst ikke nej.
I Midt- og Vestjylland bor der i dag knap 20.000 østeuropæere. Det er en tredobling på bare ti år. Mange er rejst hertil blandt andet fra Litauen, Rumænien eller Polen for at arbejde. Det nyder de godt af hos Give Steel i Brande, hvor en tredjedel af virksomhedens 350 ansatte er østeuropæere.
Én af dem er Tomas Slepavicius. Han kommer oprindeligt fra Litauen, hvor han har en uddannelse i virksomhedsledelse. Gennem de seneste 5 år har han arbejdet som værkfører hos Give Steel.
- Det er vigtigt at have arbejde, og det er en god arbejdsplads. Det er god løn og det hele, så jeg er glad, fortæller Tomas Slepavicius.
Han er for nyligt flyttet til Brande sammen med sin kone og deres to børn. Her nyder de tilværelsen i deres nybyggede hus, og det er med til at gøre, at Tomas Slepavicius altid er klar til at levere på arbejdspladsen ikke langt derfra.
- Jeg har altid prøvet at gøre mit bedste. Hvis jeg eksempelvis skal blive en til to timer længere efter arbejde, så har jeg altid været her. Jeg har altid prøvet at gå den ekstra mile for min arbejdsplads, siger Tomas Slepavicius.
Det er en indsats, der bliver sat pris på hos Give Steel.
- Arbejdsmoralen hos vores østeuropæere er høj. De vil bare gerne have det, de nu er kommet efter. Det er for at yde en indsats og så få en løn med hjem, fortæller produktionschef Tomas Larsen.
I alt har 150.000 østeuropæere slået sig ned i Danmark. Det er 100.000 mere end i år 2000.