Fik kompensation for udsyn til Vesterhav Syd – året efter blev huset solgt til overpris
Husejere har fået millioner i forbindelse med opførelsen af en havvindmøllepark. Nu er to huse solgt til overpris, og det vækker undren hos boligøkonom.
Vinden blæser nordøst fra, da gæsterne ankommer til det højtbeliggende sommerhus.
Det grå dække hænger over det listetækkede tagpaptag, der denne lørdag kun bliver ramt af få timers solskin.
Det er en sensommerdag i 2021. Husets ejer har inviteret de fire gæster på besøg, selvom ejeren selv ikke er hjemme.
Temperaturen på omkring 15 grader indbyder ikke ligefrem til at drikke rosé på det nye, flotte terrasseanlæg, der vender mod Vesterhavet. Men det er heller ikke udsigten til en rolig stund i Søndervig, der har fået gruppen til at lægge vejen forbi huset i første klitrække.
De fire mennesker nærstuderer køkkenet med brændeovn, badeværelset med bruseniche og sauna samt de flotte trægulve, der præger det meste af de 114 sommerhus-kvadratmeter.
Gæsterne hæfter sig ved, at det 16 år gamle hus er udstyret med kobbertagrender og bygget ordentligt og tilføjer, at der er brugt virkelig gode, gedigne materialer.
Otte måneder efter dumper der et brev ind hos husets ejer.
Beskeden er klar: Værdien af sommerhuset kommer til at styrtdykke i løbet af ganske kort tid.
Alligevel tegner der sig et ganske andet billede, da det højtbeliggende hus på Nordsøvej 128 sidste år får ny ejer.
Nu er husets værdi steget med to millioner kroner.
Vækker undren hos økonom
Besøget på Nordsøvej 128 var ét af de 127 besøg, som Taksationsmyndigheden har foretaget i forbindelse med opførelsen af havvindemølleparken Vesterhav Syd, der strækker sig fra det sydlige Klegod nord for Hvide Sande og op til Houvig Strand nord for Søndervig.
På baggrund af besøgene har Taksationsmyndigheden vurderet, at 69 huse vil opleve et værditab som følge af Vesterhav Syd og dens 20 møller, der måler 193 meter, når vingespidsen er i top.
Derfor har svenske Vattenfall, der har opført havvindmølleparken, betalt 15 millioner kroner i erstatning til de 69 lodsejere.
Læs mere om billedet i bunden af artiklen*.
På trods af udsigten til store værditab er værdien af to sommerhuse på Vestkysten steget med hundredtusindvis af kroner, efter de første møller i vindmølleparken Vesterhav Syd er blevet rejst ni kilometer fra kysten.
Det viser en gennemgang af salgs- og vurderingsoplysninger, som TV MIDTVEST har lavet.
Forskellen mellem vurderingsprisen i 2022 og salgsprisen året efter vækker undren hos boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh, der på TV MIDTVESTs foranledning har set nærmere på handlerne.
- Normalt ser man, at infrastruktur som vindmøller og transformerstationer slår kedeligt igennem på priserne.
- Det har havvindmøllerne ikke gjort i Søndervig. Det kan man undre sig over, siger boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh.
TV MIDTVESTs gennemgang viser, at fire af de ejendomme, der stod til et værditab som følge af Vesterhav Syd, er blevet solgt i løbet af 2023. I to af tilfældene er husene blevet solgt for op mod 35 procent mere end myndighederne vurderede, de var værd i 2022.
De to resterende huse er solgt for få procent mere, end de var vurderet til af Taksationsmyndigheden.
Overpris på to millioner kroner
Den ejendom, der har oplevet det største værditab som følge af Vesterhav Syd, er Nordsøvej 128. Den blev sidste år solgt for 7,5 millioner kroner via almindeligt frit salg, viser oplysninger fra Tingbogen.
Almindeligt frit salg er ifølge boligsiden Boliga den eneste handelsform, der giver en repræsentativ salgspris.
Salgsprisen på 7,5 millioner kroner står derfor i skærende kontrast til 2022, hvor Taksationsmyndigheden vurderede, at værdien af sommerhuset på Nordsøvej 128 ville styrtdykke til 5,5 millioner kroner som følge af Vesterhav Syd.
- Der er fantastisk flot og uforstyrret havudsigt fra både grund og hus, skriver Taksationsmyndigheden på baggrund af sit besøg i sommerhuset, der fandt sted en sensommerdag 2021.
Myndighederne har blandt andet begrundet vurderingen med, at der vil blive udsigt til 14 af de 20 vindmøller i Vesterhav Syd, hvor den nærmeste er placeret 9,8 km fra ejendommen.
På grund af Vesterhav Syd ville Nordsøvej 128 ifølge myndigheden ramme nogenlunde samme værdi som, da huset blev købt i 2016.
Det er, selvom sommerhusene i Ringkøbing-Skjern Kommune generelt har oplevet store priststigninger, viser tal fra Finans Danmark.
På baggrund af Taksationsmyndighedens vurdering har den tidligere ejer af sommerhuset i juni 2023 modtaget 630.000 kroner fra Vattenfall, der står bag vindmølleparken.
En lignende forskel mellem salgs- og vurderingspris finder man også hos sommerhuset Marehalmen 75.
Her vurderede Taksationsmyndigheden i 2022, at ejendommens værdi ville falde til 2,5 millioner kroner efter et værditab på 190.000 kroner.
- Huset er højt beliggende med flot udsigt, skriver myndigheden i sin afgørelse om værditab.
På trods af værditabet lød købesummen i 2023 på 3.520.000 kroner, da ejendommen blev handlet i forbindelse med en familieoverdragelse.
Kan forklares med to årsager
Boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh vurderer, at forskellen mellem vurderings- og salgspris kan tilskrives to årsager:
- At de negative konsekvenser af vindmøller har været mindre end ventet.
- At andre forhold end vindmøllerne har ændret sig. Eksempelvis renten, skat, stigende indkomster og lokal udvikling.
- Det ser ud til, at generne ved vindmøller er mindre end den medvind, man har oplevet på sommerhusmarkedet, lyder det fra Mikkel Høegh.
Boligøkonomen fortæller, at det i høj grad er indkomster, finansieringsomkostninger, skat og beliggenhed, der er afgørende for prissætningen af sommerhuse.
Samtidig tillægges vindmøller ifølge boligøkonomen stadig mindre værdi.
- Vores syn har ændret sig i takt med, at vindmøller er blevet en mere væsentlig del af vores infrastruktur. Derfor accepterer køberne, at de har udsigt til vindmøller, pointerer han.
Ingen kommentarer
TV MIDTVEST har været i kontakt med den nye ejer af Nordsøvej 128. Han har ikke ønsket at forklare, hvorfor han har betalt 7,5 millioner kroner for et sommerhus, der i 2022 blev vurderet til 5,5 millioner kroner.
TV MIDTVEST har også været i kontakt med mægleren på salget. Her er der heller ingen kommentarer til forskellen i vurdering- og salgspris.
Det har ikke været muligt at komme i kontakt med sælgeren af Nordsøvej 128.
TV MIDTVEST har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra den familie, der ejer Marehalmen 75.
Står ikke for evigt
Taksationsmyndigheden oplyser, at man ikke kommenterer på konkrete vurderinger, men kommissioen understreger i en mail til TV MIDTVEST, at det ene medlem af Taksationsmyndigheden er "en sagkyndig ejendomsmægler".
Vurderingen af det enkelte værditab baseres ifølge myndigheden på de "omhandlede beboelsesejendommes stand og boligmarkedet i det relevante område på vurderingstidspunktet".
Alle på nær 2 af de 127 ejendomme ved Vesterhav Syd, som Taksationsmyndigheden har vurderet, blev vurderet i marts 2022.
- Der kan ske ændringer i en beboelsesejendoms stand, og/eller udvikling i prisniveauerne på boligmarkedet i området mellem vurderingstidspunktet og en evt. senere handel, skriver kommissionen.
Vesterhav Syds levetid er anslået til at være 25 år. Herefter skal vindmøllerne efter planen pilles ned.
*På grund af kameraets opløsning er det svært at spotte vindmøllerne på billedet, der er taget klitten ved Nordsøvej 128. Kameraet er placeret i omkring 1,80 meters højde. Kameraets objektiv og sensor betyder, at nogle objekter kan virke større eller mindre end i virkeligheden.