Jord fra Nordic Waste til Silkeborg er mere forurenet end antaget

Det kommer bag på udvalgsformanden, hvor forurenet jorden fra Nordic Waste er.

Det er en del af jorden her fra Nordic Waste i Randers, som skal køres til Silkeborg. Det skal gøres for at afhjælpe det voldsomme jordskred, der lige nu er i gang.
Det er en del af jorden her fra Nordic Waste i Randers, som skal køres til Silkeborg. Det skal gøres for at afhjælpe det voldsomme jordskred, der lige nu er i gang.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

De mange tons jord, der kommer til Silkeborg fra Nordic Waste i Randers, er mere forurenet end først antaget. 

Det kan Ingeniøren nu fortælle.

Rune Kristensen (S), der er formand for klima- og miljøudvalget i Silkeborg Kommune, bekræfter dette over for TV MIDTVEST. Han fik tidligere på ugen de første resultater fra prøver af jorden. 

- Der er hovedsageligt tale om lettere forurenet jord, men 20-30 procent af det tipper over i den kategori, vi kalder for meget forurenet jord, siger udvalgsformanden. 

Rune Kristensen har ellers tidligere over for Midtjyllands Avis forsikret, at jorden fra Nordic Waste ikke var værre, end normal havejord - altså kun lettere forurenet.

Med de nye resultater viser den melding sig dog ikke at være rigtig. 

Det lyder til, at det er kommet bag på dig, hvor forurenet jorden egentlig er?

- Det er rigtigt. Det er også den opfattelse, jeg har haft, at jorden kun var lettere forurenet.

Føler sig stadig tryg

På trods af de nye prøveresultater er Rune Kristensen dog stadig helt tryg ved at modtage de mange tons jord, som skal bruges i en Støjvold tæt ved boligområdet Balle. 

- Vi er stadig inden for de grænser, der er angivet i miljøgodkendelsen. Vi er helt trygge, for vi har fået at vide, at jorden bliver håndteret på stedet, og det bliver neutraliseret, inden det kommer i støjvolden, siger han. 

Udvalgsformanden fortæller, at de nye resultater skal tages op på et udvalgsmøde på mandag, hvor der kommer mere information. 

Her kan politikerne vælge at reagere, hvis resultaterne viser for voldsom forurening. 

- Vi har fra starten bestemt, at der skal behandles politisk, så vi kan trykke på bremsen, hvis der er noget, der skaber bekymring, siger Rune Kristensen. 

Silkeborg Kommune skulle efter planen modtage 10.000 tons jord fra Nordic Waste i Randers. Pr. 1. februar er der i stedet kørt cirka 42.000 tons jord til støjvolden.