Sundhedsvæsenet i krise: Nu er der løsninger på vej

For patienter i Region Midtjylland vokser ventelisterne, og der mangler hænder overalt. En af løsningerne kan være, at andre faggrupper vil hjælpe med forslag til forbedringer.

2:18
Lange ventelister og udsatte operationer har skabt en regulær krise i sundhedsvæsenet i Region Midtjylland.
Foto: Mikkel Eskelund

Patienter skal have tålmodighed, hvis de skal behandles og udredes på et af regionens sygehuse. Det skyldes lange ventelister for dem og manglende hænder hos sundhedspersonalet.

Der er krise i Region Midtjylland, når det drejer sig om sundhedsvæsenet, men nu vil der komme flere løsninger på, hvordan området kan komme ud af krisen. Ib Bjerregaard, der er næstformand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland kommer med et forslag på, hvad der nu skal ske.

- Vi beder om at komme i dialog med alle forskellige faggrupper og så derigennem få nogle forslag til, hvordan vi kan løse problemet. Det er jo dem, der er derude, som er bedst til at komme med bidrag til os. Vi står jo ikke ude ved operationsbordet, siger han.

Regionen foreslår dermed, at andre faggrupper går ind og løser opgaver for blandt andre sygeplejerskerne, som er svære at få fat på i øjeblikket.

Forbedringer kan tage tid

Den store mangel på hænder sker på trods af, at tal viser, at der aldrig har været så mange ansatte på hospitalerne, som der er nu.

- Så må vi sige, at med den store stigning af patienter og med de store opgaver, som ligger foran os og sundhedsvæsenet, så mangler vi alligevel personale, siger Anders Kühnau, som er Regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Han påpeger også, at de er i gang med at nedbringe ventelisterne, men at patienterne ikke kommer til at mærke forbedringer i morgen.

- Vi må sige, at med det store pres vi har på vores akuthospitaler lige nu, så er det en meget stor udfordring, vi står med, så det bliver ikke fra den ene dag til den anden, at man kan mærke en forskel, siger Anders Kühnau.

Både patienter og personale kan se frem til bedre forhold - men hvornår vides endnu ikke.
Både patienter og personale kan se frem til bedre forhold - men hvornår vides endnu ikke.
Foto: Mikkel Eskelund

Sygeplejeråd klar på samarbejde

Hos Dansk Sygeplejeråd er de begejstrede for løsningsforslagene, og de er klar til at samarbejde. Og det er på trods af, at andre faggrupper måske kommer til at overtage traditionelle sygeplejerskeopgaver.

- Jeg hilser det meget velkommen, og jeg vil gerne se på, om der er nogle opgaver, der kan aflaste sygeplejerskerne, siger Anja Laursen, der er Kredsformand ved Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland. 

Sygeplejerskerne løber nemlig meget stærkt i øjeblikket. Anja Laursen understreger dog, at patientsikkerheden naturligvis ikke bliver påvirket.

- Der er jo opgaver, hvor det er nødvendigt, at det er en sygeplejerske, der hjælper patienten i forhold til den faglige kvalitet, siger Kredsformanden.

Patienternes velbefindende har højeste prioritet, lover Region Midtjylland, der nu vil gøre en stor indsats for at løse et af de seneste årtiers største udfordringer i sundhedsvæsnet.

Rent økonomisk har regionerne fået del i en krisekasse fra staten til at løse de aktuelle problemer, der er i sundsvæsenet.