Ny type udvalg skal hjælpe presset sundhedsvæsen: Kan tage fire år at løse opgaven, vurderer politikere

Udvalget løber i første omgang frem til 2025 og skal blandt andet trække på erfaringer fra sygeplejersker, læger og faggrupper.

Det nye regionsråd er netop kommet med en konstitueringsaftale for de næste fire år.
Det nye regionsråd er netop kommet med en konstitueringsaftale for de næste fire år.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Lange ventetider for patienter, sygeplejersker, der ikke kan nå at løse alle deres opgaver, og akutlægebiler, der står stille.

Det er bare nogle af de udfordringer, som sundhedsvæsenet har lidt under den seneste tid. Og det vil det nye regionsråd i Region Midtjylland nu arbejde hårdt for at løse.

Det kan man se i den konstitueringsaftale for 2022-2025, som et flertal af det nye regionsråd onsdag blev enige om. 

I aftalen kan man se, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Enhedslisten er blevet enige om at oprette udvalget ’Udvalg for personale’, som blandt andet skal sætte fokus på det store pres i sundhedssektoren. 

Dermed skal problematikken ikke længere kun diskuteres i hospitalsudvalget. 

Ifølge den anden næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland, Stine Damborg (K) fra Viborg, kommer det nye udvalg til at spille en afgørende rolle for det politiske arbejde i regionsrådet.

- Det er jo helt centralt, fordi vi ved, hvor pressede både sygeplejersker og andre sundhedsfaggrupper er, og vi kan se, at patientventelisterne er meget lange. Derfor kan et nyt udvalg være med til at sikre, at vi hele tiden holder fuldt fokus på det, siger Stine Damborg.

C
227437-f69cd9aa.jpeg
Stine Damborg
Det Konservative Folkeparti
Se profilside

Personale fra marken skal med

I den nye aftale fremgår det, at Region Midtjylland vil have et stort og koncentreret fokus på personalesituationen på sygehusene, og ifølge socialdemokraten Annette Roed fra Silkeborg, som også er en del af regionsrådsudvalget, kan de bedste løsninger skabes i samarbejde med også sundhedspersonalet selv.

- Det er vigtigt med en bred inddragelse af medarbejderne, som er på gulvet, så det ikke bare bliver et politisk udvalg, siger hun.

Annette Roed mener nemlig, at det er vigtigt at inddrage de mennesker, som oplever problemerne. 

mandater i alt
0 % optalt

    Fokus på rekruttering og fastholdelse

    Ifølge Annette Roed så skal det nye udvalg både have fokus på, hvordan der skal rekrutteres i sundhedsvæsenet fremadrettet, men de skal også fokusere på, at skabe et godt arbejdsmiljø og dermed fastholdelse af personalet.

    - Det er klart, at noget af det, som vi har kunnet konstatere, det er presset og arbejdsmiljøet i sundhedsvæsenet. Og derfor er det vigtigt, der kommer fokus på, hvordan der rekrutteres, siger hun.

    A
    227132-fcd6dede.jpeg
    Annette Roed
    Socialdemokratiet
    Se profilside

    Der kommer til at mangle flere sygeplejersker de kommende år, og ifølge Dansk Sygeplejeråd så vil der mangle omkring 6000 sygeplejersker i 2025. 

    De store rekrutteringsudfordringer, skyldes en stigningen i antallet af ældre samtidig med, at flere børn kommer til. 

    Det fortæller Mickael Bech, der er ekspert i sundhedsøkonomi, ledelse og organisering af sundhedsvæsenet hos VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd:

    - Det nye udvalg vidner om, at vi kommer i en rekrutteringsudfordring. Der vil komme flere ældre mennesker og færre hænder, siger eksperten.

    Men udover færre hænder, så flygter flere og flere fagpersoner fra sektoren, og det er ifølge Mickael Bech også en anden årsag til, at det nye udvalg er indført.

    - Trivslen blandt medarbejderne er udfordret. Det kommer tydeligst til udtryk hos sygeplejerskerne lige nu, men trivslen er også udfordret blandt andre. Der er altså et sundhedspersonale, som ikke trives, og nogle søger derfor væk, advarer han.

    Udvalg i fire år

    Regionsrådsudvalget har allerede nu besluttet, at det nye udvalg skal være en del af hele valgperioden. Derfor vil udvalget fokusere på at løse de udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor i mindst fire år.

    Ifølge Mickael Bech viser det med al tydeligehed, at det nye regionsråd ser udfordringerne som store og længerevarende.

    - Jeg tror godt, man kan sige, at det illustrerer, at der ikke findes en hurtig og nem løsning, det er det lange seje træk på det her område, siger han.

    Selv om planen, for hvilke helt konkrete opgave det særlige udvalg skal arbejde med, først kommer til januar 2022, så vurderer eksperten, at de i udvalget formodentlig vil arbejde med langsigtede planer for, hvordan der sikres fastholdelse blandt medarbejdere og rekrutteringsplaner.

    Mickael Bech siger også, at det ikke er udvalget i Region Midtjylland, der kan flytte med sundhedspersonalets lønninger, da det i sidste end er finansministeren, der sidder på pengekassen. 

    I stedet påpeger han, at regionsrådet har mulighed for at flytte med blandt andet ledelse og kompetenceudvikling.