For få vælger det tekniske gymnasium til – men det skal der laves om på
Kun 11 procent vælger det tekniske gymnasium (HTX), og derfor underviste gymnasieelever fra HTX i Skjern folkeskoleelever, så de kunne få en smagsprøve på de særlige fag.
Bioteknologi, kommunikation og IT er ikke fag, som elever i folkeskolen normalt bliver undervist i.
Men netop de fag var en del af skoleskemaet for de ældste elever på Tarm Skole torsdag. Gymnasieelever fra det tekniske gymnasium (HTX) i Skjern var nemlig sendt ud på folkeskolen for at give en forsmag på, hvad gymnasiet tilbyder.
En af dagens undervisere var Simon Juulsgaard Pedersen, der går i 3.g på HTX i Skjern.
- Vi fortalte lidt om, hvordan det er at gå på HTX, så de bliver introduceret til det, fordi vi har lidt en fornemmelse af, at der måske ikke er så mange der ved så meget om HTX, fortæller han.
Faktisk er det også kun 11 procent af gymnasieelverne, der vælger det tekniske gymnasium, mens de resterende 89 procent vælger enten det almene gymnasie (STX) eller handelsgymnasiet (HHX), viser tal fra Danske Erhvervsskoler og gymnasier.
Det bør der laves op på mener Mads Moeslund Broberg, der er gymnasieunderviser på HTX i Skjern.
- HTX er sådan lidt den nyeste af de tre treårige gymnasieformer i Danmark, og derfor har vi sådan en ekstra opgave i at gå ud og fortælle nuværende grundskoleelever og deres forældre, hvad vi kan, siger han.
God stemning i klasselokalet
På HTX i Skjern er der i alt fem studieretninger, og det var hovedfag fra de fem linjer, som de ældre elever på Tarm Skole blev præsenteret for på den anderledes skoledag.
Blandt andet underviste gymnasieelever i et forløb, der handlede om at bygge broer ud fra en fremgangsmetode.
- Det har virket som om, der har været mange, der har været glade for det, der har været mange, der har grint i løbet af dagen, og der har været god stemning, fortæller Simon Juulsgaard Pedersen fra 3.g.
Og Anton Bjerre Schmidt fra 8.B fik meget ud af den undervisning, som gymnasieeleverne lavede.
- Jeg ved helt klart mere nu, end jeg gjorde før. Jeg havde kun prøvet nogle af linjerne, men nu har jeg prøvet lidt mere, og fundet ud af hvad det er, siger Anton Bjerre Schmidt.
Ifølge gymnasieunderviseren Mads Moeslund Broberg var det både læring og en spændende skoledag, der var formålet med dagen, men også at vise måden, man bliver undervist på, når man er elev på HTX.
- Folkeskoleeleverne får hands-on, og det er netop det, som kendetegner HTX – at man lærer med både sit hoved og sine hænder, forklarer han.
Men hvorfor fortæller I ikke bare om skolen til et åbent hus-arrangement?
- Vi arbejder på mange måder, men det er jo alle sammen elever, og deres forældre, der selv skal træffe beslutningen om at tage til et åbent hus. Men her overtager vi hele undervisningen og udfordrer også nogle af de elever, der ikke troede, at HTX var noget for dem, understreger underviseren.
Det er senest 1. marts, at de unge skal søge ind på de gymnasiale uddannelser.