Gæld på 15 millioner barberet væk: - Jeg er ikke specielt imponeret
Selv om Ringkøbing-Skjern Museum slipper for at betale omkring 15 millioner til Arbejdsmarkedets feriefond, så skal ledelsen finde besparelser.
Selv om beskæftigelsesministeren i dag fjernede knap 15 millioner af den samlede gæld, som Ringkøbing-Skjern Museum har til Arbejdsmarkedets Feriefond, så er det langt fra en tilfreds direktør, der kommer ud fra mødet med ministeren.
- Jeg er ikke specielt imponeret over løsningen. Jeg synes, der er nogle, der er løbet fra en aftale her, siger museumsdirektør, Mette Bjerrum Jensen fra Ringkøbing-Skjern Museum.
Efter dagens møde står det klart, at Ringkøbing-Skjern Museum får fraskrevet 90 procent af den gæld på 16,5 millioner kroner, som museet var overbevist om var en donation - altså lige ind til, de blev mødt af et krav om tilbagebetaling.
Med 90 procent mindre gæld er der stadig 1,6 millioner, som museet nu skal have fundet et eller andet sted.
- Der var sådan set indgået aftale om et såkaldt lån, men et proformalån, som egentlig blev givet i forventning om, at vi aldrig skulle betale pengene tilbage. Og nu har vi fået at vide i dag, at vi skal betale 10 procent tilbage, og det tænker jeg da, de fleste mennesker ville synes var at løbe fra en aftale, siger museumsdirektøren
Udvikling gået i stå
Omkring 30 museer og kulturinstitutioner var i dag til møde med beskæftigelsesministeren og kulturministeren.
Det sker efter flere års usikkerhed for de institutioner, der har fået penge af Arbejdsmarkedets Feriefond.
Hver tredje låntager får afskrevet lånet fuldt ud. Resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 90 og 80 procent.
Pengene i Arbejdsmarkedets Feriefond stammer fra folk, der ikke har hævet deres feriepenge, og skal bruges til at sende mindrebemidlede børn på ferie.
I Ringkøbing-Skjern medgiver de, at det trods alt er bedre at slippe med at skulle betale de 10 procent, end hele lånet.
- Selvfølgelig er det dét, men det er stadig at løbe fra en aftale. Og 10 procent er stadig 1,6 millioner kroner taget ud af et lokalmuseums drift, så det er ikke småpenge vi snakker om, siger Mette Bjerrum Jensen, museumsdirektør på Ringkøbing-Skjern Museum.
Minister: - En rigtig god løsning
Ifølge ministeriet er der i alt optaget lån for omkring 800 millioner kroner, og af de penge bliver cirka 720 millioner kroner afskrevet.
- Hvis vi ikke havde foretaget os noget, så er der en stor risiko for, at de her kulturinstitutioner, handicapinstitutioner og andet ville lukke, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
- Det her er, og det håber jeg også alle organisationerne kan se, en rigtig god løsning, siger ministeren.
Museet i Ringkøbing-Skjern har blandt andet brugt pengene fra Arbejdsmarkedets Feriefond til at købe jord til Bundsbæk Naturpark.
Der er også brugt midler på bygninger til Bork Vikingehavn og Dejbjerg Jernalder.
- I de seneste fem år har vi stået fuldstændig stille på udviklingsfronten, fordi vi ikke vidste, om vi var købt eller solgt, siger museumsdirektør ved Ringkøbing-Skjern Museum.
Og i følge direktøren vil tilbagebetalingen få konsekvenser.
- Vi kan fortsætte de fleste af vores aktiviteter, men vi er jo nødt til at prioritere. Vi kan jo ikke bare lige trylle 1,6 millioner kroner op af lommen. Vi er nødt til at prioritere et eller andet fra.
Museet ved endnu ikke i hvilke af museets 12 afdelinger, der skal spares i fremtiden.
Købmandsgård i Thy skal betale en million tilbage
Doverodde Købmandsgård i Thy har en gæld på 10,4 millioner. De slipper nu med af betale godt en million kroner tilbage. Her har Thisted Kommune dog allerede reserveret penge til at indfri lånet.
Fiskeriets Hus i Hvide Sande har 250.000 kroner i gæld. Den bliver der med mandagens møde nu slået en streg over.
- Der er ikke nogen tvivl om, at hele den her sag har været meget bøvlet og er præget af stor usikkerhed, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
- Arbejdsmarkedets Feriefond og de her kulturinstitutioner var ganske enkelt uenige om, hvorvidt der var blevet udstedt lån, eller om det var gaver, siger ministeren.
Hvis handicap- og kulturinstitutionerne fortsat har restgæld efter mandagens aftale, har de mulighed for at gøre to ting.
De kan enten betale resten af gælden eller vælge at overgå til et nyt lån, der skal løbe over 25 år til en rente på to procent.
- Jeg synes, der er fundet en løsning, som tilgodeser alle de tre store hensyn rigtigt fint. Og det har været: Hensynet til dem, der er kulturinstitutioner, som har penge i klemme. Hensyn til mindrebemidlede børn som skal have ferieoplevelser, og hensyn til, at alt det vi gør, også holder sig inden for EU's statsstøttereglers rimeligt skarpt optrukne linjer, siger beskæftigelsesminister, Peter Hummelgård.
Læs mere om Arbejdsmarkedets Feriefond her: aff.dk
Også en del vandrehjem blandt andet i Midt- og Vestjylland for også eftergivet gæld. Se den samlede liste her.