Han accepterede den første – nu gider han ikke mere

Vestjyske Torben Lund Hansen mener, det er urimeligt, at hans del af landet bliver ved med at få nye solcelleparker.

0:48

I sportens verdens findes der et udtryk, som går på, at så længe man fordeler sol og vind lige, får man en fair kamp.

Om det udtryk også bliver flittigt brugt inden for den danske energisektor, vides ikke, men faktum er, at der langt fra er lighed, når det kommer til, hvor der bliver opstillet solcelle- og vindmølleparker.

Én af dem, der mærker konsekvensen af det, er landmand Torben Lund Hansen fra Ådum lidt uden for Tarm. Han bor lige op af en solcellepark, men efter det nu er kommet på tale, at der muligvis også bliver etableret en solcellepark på den anden side af hans ejendom, føler han sig nødsaget til at råbe op.

- Jeg er på ingen måde imod grøn omstilling, og vi var okay med den første solcellepark, fordi vi tænkte, at vi også måtte tage vores del. Men jeg synes, det er urimeligt over for befolkningen herude, at vi skal bombarderes med flere solceller. Jeg mener, vi har taget vores part, fortæller Torben Lund Hansen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Konsekvenser for lokalsamfundet

Hvis man kigger på listen over danske kommuner, der producerer mest grøn strøm, finder man Ringkøbing-Skjern, Lolland og Randers i toppen. Her leverer man tilsammen 20 procent af al vedvarende energi.

Ydermere har Regeringen en ambition om at etablere 26 nye statslige sol- og vindmølleparker på land de kommende år, og her er hele 24 af dem udset til at blive placeret i Jylland. 

Her ses Torben Lund Hansen ved siden af sin nabo - en solcellepark.
Her ses Torben Lund Hansen ved siden af sin nabo - en solcellepark.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Torben Lund Hansen forstår godt, at man er nødt til at placere vindmøller der, hvor det blæser, men han mener, at man godt kan fordele solceller mere jævnt, end man gør i dag. Ifølge ham har solcelleparker nemlig konsekvenser for et lokalsamfund.  

- Det tager ejendomme, det tager beboere, og det nedgraderer herlighedsværdien herude. Det har bare en negativ værdi i vores område, fortæller Torben Lund Hansen.

Er man ikke nødt til at placere solceller der, hvor de generer færrest?

- Jo, det kan du da have ret i, men jeg synes ikke, det er særlig klogt at tage landbrugsjord ud. Hvorfor kan man ikke placere solceller på tage, på parkeringspladser eller over veje? Jeg tænker ikke, de vil genere nogen der.

Her kan man se, hvor tæt Torben Lund Hansens ejendom er på en solcellepark.
Her kan man se, hvor tæt Torben Lund Hansens ejendom er på en solcellepark.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Størst interesse fra jyske kommuner

Ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, har tidligere over for TV MIDTVEST sat ord på, hvorfor der ser ud til at komme flere energiparker i Jylland i forhold til på Sjælland. Det viser sig nemlig, at der har været størst interesse fra de jyske kommuner.

- Der har været en særskilt problematik med infrastrukturen, som skulle være på plads. Men generelt har der været et større ønske fra Jylland, i forhold til at få vedvarende energiparker, fortalte ministeren i sidste uge.

I anledning af Folketingets åbning sender TV MIDTVEST en særudsendelse tirsdag klokken 13:30 på TV 2. Her vil et af emnerne være den geografiske skævhed i antallet af energiparker.