Korrupt, diktator og judaspenge: - Lad dog være med at skrive det

Mange politikere oplever hadefulde og uønskede kommentarer på sociale medier. Det har fået to lokale kvinder til tasterne.

0:12
Gudrun Pedersen er chefredaktør på Dagbladet Ringkøbing-Skjern.
Foto: Kenneth Kristiansen, TV MIDTVEST

Korruption, dikaktor eller beskyldninger om at være i lommen på nogen. 

Det er bare nogle af de ting, som byrådspolitiker Rita Byskov (V) fra Ringkøbing-Skjern Kommune jævnligt skal forholde sig til på sociale medier. 

Derfor blander hun sig nu i debatten. 

- Det er anstrengende i det lange løb, og man tænker sig lige om en ekstra gang, inden man går ind og kommenterer noget som helst, fortalte hun, da hun sammen med chefredaktør for Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Gudrun Pedersen, gæstede TV MIDTVEST til en debat om netop tonen på sociale medier. 

Hadefulde beskeder truer demokratiet

Det er en episode for nylig, der har fået chefredaktør Gudrun Pedersen til at tage bladet fra munden. Da Hans Østergaard for nylig meldte ud, at han ikke genopstiller som borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, måtte de nemlig ind og fjerne flere kommentarer på Facebook. 

- Han blev direkte beskyldt for at være korrupt. Det er jo injurierende, og jeg vil simpelthen ikke finde mig i, at vores Facebook skal svines til med sådan noget. 

75 procent af kandidaterne ved folketingsvalget i 2022 oplevede chikane eller trusler - blandt andet i form af hadefulde eller uønskede kommentarer på sociale medier. Det viser en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. 

Og netop tonen og de mange hadefulde beskeder får chefredaktøren og byrådspolitikeren til at konkludere, at de hadefulde beskeder truer demokratiet. 

- Jeg ved, at der er nogen, som spørger sig selv, om det er det værd? Det er mange timers arbejde, og det er ikke nogen kæmpestor løn, og hvis man så ovenikøbet skal have en skidtspand ud over hovedet - hvorfor skal man så? Og så er det skidt for os alle sammen, siger Gudrun Pedersen. 

- Det er et nederlag for demokratiet, hvis det afholder nogen fra at stille op. Jeg synes, at det er vigtigt, at alle føler, at de kan bidrage på den måde, supplerer Rita Byskov. 

Du kan se hele interviewet med de Rita Byskov og Gudrun Pedersen lige her:

9:51
Den sproglige skidtspand på sociale medier får folk til ikke at stille op til kommunalvalget i 2025.

En har allerede sagt stop

Den hårde tone har også allerede fået én til at sige fra. Viceborgmester Johan Brødsgaard i Silkeborg Kommune meldte ud i april, at han helt dropper Facebook, fordi debattonen på de sociale medier er blevet så hård. 

Helt så langt går Rita Byskov dog ikke.

- Men indimellem lukker man da øjnene for alle de ting, der foregår der, og så lader man være med at deltage i det. Fordi det er følelsesladet.

Det er ikke kun politikerne. En rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser, at knap hver tredje dansker undlader at deltage i den offentlige debat på sociale medier af frygt for at få negative reaktioner.