Nu kommer energitestcentret i Lem Kær: Byrådet i Ringkøbing-Skjern stemmer for nyt testcenter
Med stemmer 16 mod 12 har byrådet i Ringkøbing-Skjern kommune stemt for, at der skal være et testcenter i Lem Kær.
Med stemmerne 16 for og 12 imod blev det tirsdag eftermiddag vedtaget, at det omstridte testcenter i Lem Kær nu bliver til virkelighed.
I testcentret kommer der otte kæmpevindmøller og et power-to-x-anlæg, der kan lagre energien fra vindmøllestrøm.
Byrødderne har også sagt ja til at kommunens største solcellepark nu bliver en realitet.
- Det har jeg det virkelig godt med, siger borgmester Hans Østergaard (V) til TV MIDTVEST's reporter på rådhuset i Ringkøbing.
Det er 16 ud af 29 byrødder, der har stemt for forslaget. TV MIDTVEST har tidligere fortalt, at kristendemokraten Jesper Lærke er fraværende på grund af ferie.
Vedtaget efter større offentlig debat
Meningerne om testcentret har været delte. Mange har været bekymrede over udsigten til vindmøller på op imod 270 meters højde.
-Jeg anerkender de borgere, som er betænkelige ved det her, og som synes, de kommer noget tæt på de vindmøller her. Selvfølgelig gør jeg det. Men det handler jo i sidste ende om at opveje for og imod, siger borgmester Hans Østergaard.
Samtidig understreger borgmesteren, at testcentret ikke lige står klar i morgen. Der er stadig lang vej blandt andet med at lave en lokalplan og VVM-redegørelser. Og så er der jo også lige et kommunalvalg, hvor et kommende byråd også kan komme på andre tanker.
- Jeg tænker, det er en rigtig vigtig sag for Ringkøbing-Skjern kommune, for Region Midtjylland, for Danmark, at den her udvikling af de her teknologier, for verdens førende inden for det her område her, den forbliver her hos os og i hvert fald at den bliver i regionen og i landet. Jeg synes det er en rigtig vigtig sag, siger venstreborgmester Hans Østergaard fra Ringkøbing-Skjern kommune.
Presset af Vestas?
Det er Vestas med dybe rødder i lokalområdet, der blandt andet står bag det nye testcenter.
- Jeg tror da også helt sikkert, at det er med til at sikre Vestas... Altså, jo solidere en virksomhed har sine ben plantet i den vestjyske muld, som er tilfældet lige her, det større er chancen også for, at de bliver ved at udvikle sig i vores område, siger borgmesteren.
- Og det er jeg faktisk sikre på, at Vestas gør med det her.
- Bliver i presset af Vestas og frygten for at miste 2000 arbejdspladser?
- Det er der nok nogle, der vil synes, at vi gør. Det er ikke min oplevelse. Vestas har meddelt, hvad det er de har brug for. Og Vestas har knivskarpt meldt ud, at de har brug for at kunne teste møller fra 200 meters højde op til 270 meter og gerne parvis, og teste på det her power-to-x, at det er det her anlæg, der er brug for. Og så har de bare ærligt og oprigtigt sagt, hvis ikke vi kan få det her, jamen så må vi finde et andet sted at placere det. Jeg ser det ikke som nogen trussel, siger borgmester Hans Østergaard.
Naboer kæmper videre
Anna Hilden er en af dem, der nu får udsigt til de 8 store vindmøller. Hun bor i Lem Kær med udsigt til de 11 møller, der lige nu fylder i landskabet.
Hun er med i koordinationsgruppen mod udvidelse af Lem Kær og frygter nu, at der bliver op mod 100 usælgelige huse i området.
- Jeg føler mig allerede lidt trængt, så hvis der kommer endnu større ting op 1700 meter fra hvor jeg bor, så tror jeg nok jeg begynder at have lidt klaustrofobi faktisk, siger Anna Hilden efter byrådsmødet.
Selv om første slag er tabt, så har naboerne ikke helt opgivet kampen endnu. Selv om et flertal af byrødderne ikke lod sig overbevise af naboerne argumenter om nedsat livskvalitet og forringelse af ejendomme, så håber de nu naturen kan overbevise om at testcentret ikke skal op.
- Der er tilgroet og der er moseområder, og der er padder og den slags ting, så nu skal vi til at tale naturens sag derude, siger Anna Hilden.