Ny undersøgelse: Der er lang transporttid i sigte, hvis du vil være tømrer, mekaniker eller frisør

De unge har længere til skole, hvis de vil begynde på en erhvervsuddannelse, end hvis de vil på gymnasiet, viser en ny undersøgelse.

Genrefoto
Genrefoto
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Hvor langt er du villig til at køre for at sætte dig på skolebænken på din drømmeuddannelse?

Tre timer er, hvad 19-årige Mathias Kling er vil ofre. 

Han er ved at uddanne sig til mekaniker på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern. Han kommer fra Aabenraa, men da han skulle starte på sin drømmeuddannelse, besluttede han sig for at sætte kursen mod Skjern, selvom det kostede tre timer med offentlig transport hver vej.

- Det var selvfølgelig noget, der skulle overstås hver weekend, men jeg var glad for at være på skolen, så jeg fortryder det ikke, siger Mathias Kling.

Nu har han bil, så det mindsker transporttiden. Men han er ikke alene om at bruge meget tid på farten.

Børne- og Undervisningsministeriet har lavet en ny undersøgelse, der viser, at erhvervsuddannelserne er den ungdomsuddannelse med den største andel af ansøgere med lang transporttid.

Transporttid kan skræmme elever

I Vestjylland har 53 procent af ansøgerne til erhvervsuddannelserne mere end 45 minutters transporttid til den uddannelse, de gerne vil gå på, når de skal starte på det første grundforløb.

Til sammenligning har 20 procent af de vestjyder, der gerne vil starte på en STX-uddannelse, mere end 45 minutters transporttid.

- Jeg er bekymret for, at dem, der måske er lidt i tvivl, i dag ender med at vælge den uddannelse, der ikke kræver en lang transporttid, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Mathias Kling deler ministerens bekymring.

- Jeg havde en læreplads, da jeg startede. Jeg kunne godt forestille mig, at en lang rejsetid til en uddannelse man måske ikke er helt afklaret med, om man vil have, godt kan skræmme nogen væk, siger han.

- Så er der andre muligheder, der ser mere attraktive ud, hvis du måske kun har halvdelen af rejsetiden.

Ny uddannelse på vej

Regeringen arbejder på at etablere en ny ungdomsuddannelse, og her vil de kigge på, hvordan de kan sikre, at de forskellige ungdomsuddannelser er geografisk tilgængelige på tværs af landet.

Direktøren på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern, Jakob Høeg, vil også gerne nedbringe afstanden til erhvervsuddannelsernes første grundforløb. Men ifølge ham er det ikke det, der er det vigtigste for at tiltrække flere til de praktiske fag.

Når eleverne har overstået grundforløbet, venter en ny virkelighed nemlig.

- Så er der over 100 erhvervsuddannelser herefter, og der er jo ikke nogen, der kan forestille sig, at der er 100 erhvervsuddannelser indenfor tre kvarters kørsel nogen steder i landet på samme tid. Det er ikke muligt, siger Jakob Høeg.

Derfor mener han i højere grad, at man skal gøre en større indsats for at gøre det attraktivt at gå på det første grundforløb, der, som uddannelsen er nu, er 20 uger.

- Hvis man forlængede det og gjorde det meget mere - lade os kalde det efterskoleagtigt - hvor man får et fællesskab og nogle oplevelser sammen med andre unge, ligesom man gør på de øvrige ungdomsuddannelser, så ville det være mere tiltrækkende, siger han.

På den måde mener direktøren, at eleverne får et bedre ståsted og mere blod på tanden for at fortsætte uddannelsen, selvom de senere kommer til at skulle køre længere for at komme på værksted, i en frisørsalon eller noget tredje.

Selvom Mathias klarede sig nogenlunde med tre timers transport, synes han, det er en god ide, hvis man kan gå på første grundforløb flere steder i landet.

- Det er på det første grundforløb, man lærer, om det egentlig er noget for en. Når man så senere kommer ind i uddannelsen og finder ud af, at det vil man gerne det her, får man en læreplads, og man rammer den alder, hvor man begynder at få bil. Så bliver transporten et mindre problem, siger han.