Projekt skal få flere kvinder som Nikita ind på erhvervsuddannelser: Men hun vil skifte retning

Nikita Heidary er en af få kvinder, der uddanner sig på en erhvervsuddannelse. Men hun er allerede nu ganske sikker på, at hun ikke kommer til at bruge sin uddannelse.

Kvinderne fylder for lidt på de danske erhvervsuddannelser.

Problematikken har længe været almen kendt, og selvom der de seneste år har været en mindre stigning blandt kvinderne på uddannelser som smed, tømrer og elektriker, er det stadig en mangelvare.

Onsdag havde Boss Ladies så lagt vejen forbi UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern. 

Her skulle de oplyse 23 kvinder fra forskellige erhvervsuddannelser om, hvilke muligheder de har, og hvordan de kan bruge hinanden. Boss Ladies er et projekt, der arbejder på at tiltrække og fastholde kvinder i erhvervsuddannelser landet over.

Noget som Nikita Heidary, der læser til automekaniker, godt kan se fidusen i.

- Jeg tror, at nogle kvinder har brug for en ekstra støtte. Nogle man kan læne sig op ad. Her er der jo mange mænd, der har kammerater. Der er ikke så mange piger, så de har også brug for nogen, der kan støtte op om en, siger Nikita Heidary, der kommer fra Vejen.

Hun mangler kun sin svendeprøve, før hun kan kalde sig færdigudlært. Dermed er hun en af de få kvinder, der faktisk ender med at stå med et svendebrev i hånden. Alligevel ved hun allerede nu, at hun nok kommer til at søge i en anden retning.

- Jeg er glad for, at jeg har taget den her uddannelse, men jeg skal lave noget helt andet. Jeg vil gerne lave noget med mennesker, hvor jeg har menneskelig kontakt hver dag, fortæller hun.

- Som automekaniker er man meget alene, føler jeg. Det kan også noget, men jeg vil bare gerne noget andet. Det er jeg ret sikker på. Men nu skal jeg lige have færdiggjort min svendeprøve, og så tager jeg den derfra.

0:43
Trine Rasmussen fra Boss Ladies mener ikke, at der er nok kvinder på erhvervsuddannelserne endnu.

Boss Ladies vil ændre tilgang til erhvervsuddannelser

- Generelt er der behov for flere faglærte i DK. Lige nu er det primært ét køn, der rekrutteres fra, og vi vil rigtig gerne brede det ud, så flere kvinder får mulighed for at komme ind på uddannelserne. For der er mange fantastiske muligheder, og der er nogle brancher, som savner arbejdskraft og ønsker flere lærlinge, fortæller Trine Rasmussen fra Boss Ladies.

De seneste år har der faktisk været en lille stigning i antallet af kvinder, der er startet på UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern og uddannelsenlederen håber på, at der i fremtiden kommer endnu flere.

Selvom der på erhvervsskolerne generelt er en udfordring med at fasteholde deres elever, er kattepinen størst, når det kommer til kvinderne. 

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder fra 2020 viser nemlig, at kvinder, der udgør en kønsminoritet på deres uddannelse, har hele 74 procent øget frafald sammenlignet med deres mandlige medstuderende.

Er kvinder mere ømskindet end mænd, siden så mange flere kvinder springer fra?

- Nej, det mener vi bestemt ikke. Men der er nogle kulturer og traditioner for, at en smed og en mekaniker har været en mand, og det kræver noget opmærksomhed og arbejde at gøre op med den forestilling. Det vil vi gerne bidrage til, for en smed, mekaniker og tømrer kan se ud på mange forskellige måder, og stadig bidrage i branchen, siger Trine Ramussen.