Skarp kritik af staten: Danmark vrides skævt med nye energiparker

24 ud af 26 nye statslige energiparker skal i følge regeringen placeres i Jylland.

Torben Lund Hansen i Ådum har udsigt til en stor solcellepark tæt på sin ejendom.
Torben Lund Hansen i Ådum har udsigt til en stor solcellepark tæt på sin ejendom.
Foto: Mathilde Fomsgaard Brander

Hvis det står til regeringen, skal der i løbet af de kommende år etableres 26 nye, statslige energiparker, med blandt andet sol- og vindenergi. 

Men kun to af dem bliver placeret på Sjælland. De resterende 24 kommer til at ligge i Jylland, blandt andet syv energiparker forskellige steder i det midt- og vestjyske område.

En ulige fordeling, som nu møder kritik. Blandt andre fra landmand Torben Lund Hansen i Ådum, som selv har udsigt til en stor solcellepark tæt på sin ejendom.

solcelle
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Et sort hul

- Det er som et sort hul at kigge på. Jeg vil da meget hellere kigge på frodige marker, med afgrøder af forskellig slags, siger landmanden.

Torben Lund Hansen mener, at energiparkerne burde placeres helt andre steder, end i det åbne land. Gerne i områder, som ikke i dag er spækket med solceller- og vindmøller.

- Det ville jo klæde i andre dele af landet, som ikke har så meget, så de kunne bidrage mere til den grønne omstilling, konstaterer han.

Hos Landdistrikternes Fællesråd er formanden Steffen Damsgaard endnu skarpere i retorikken:

- Det er klart, at når vi hører, at 24 ud af 26 energiparker skal placeres i Jylland, så giver det anledning til både bekymring og eftertanke. Er det den måde, det skal være fremadrettet, eller vil der være en bedre geografisk fordeling, spørger formanden.

Samme spørgsmål stiller de sig i Holstebro Kommune, hvor produktionen af vedvarende energi kører i højt gear. Men, hvor både borgere og politikere, foreløbig, har nået et mæthedspunkt når det drejer sig om energiparker:

Østdanmark bør tage fra

- De burde i højere grad placeres over hele landet. Man kunne gå uden om Lolland, som i dag præsterer flot på den grønne dagsorden. Men, der er rigtig mange andre kommuner i Østdanmark, som burde tage nogen af de her anlæg.

Ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, understreger, at der har været størst interesse fra de jyske kommuner, når det gælder etableringen af energiparker.

- Der har været en særskilt problematik med infrastrukturen, som skulle være på plads. Men generelt har der været et større ønske fra Jylland, i forhold til at få vedvarende energiparker, siger ministeren.

I Ådum funderer landmand Torben Lund Hansen over, hvad slagsmålet om solceller og vindmøller betyder for de mindre lokalsamfund:

- Vi ser jo gang på gang, at masser af boliger ryger når der skal skaffes plads til energiparkerne. Det er altså skidt for os, hvor vi kæmper med at holde købmanden og skolen i gang. Det dur simpelthen ikke, siger landmanden.