Sønnen pressede på: Torbens kvæggård bliver landets første innovationsgård
Klink Økologi ved Grønbjerg bliver nu innovationsgård. Arla Foods har udpeget kvæggården, hvor fremtidens grønne løsninger testes af.
- Det er en megastor dag, og der er da også lidt sommerfugle.
Sådan lyder det fra landmand Torben Sønderby, hvis gård nu får titel af 'innovationsgård'.
- Jeg synes, det er sjovt at udvikle sig. Det her er en måde at komme i front på udviklingen. Det er det spændende og det nytænkende ved udviklingen, der trigger mig, siger Torben Sønderby.
Det er Arla Foods der har efterspurgt en landmand, der ville stille sin gård til rådighed som innovationsgård.
Sammen med landmanden og Aarhus Universitet vil Arla gerne have et sted at afprøve klimaløsninger.
- Innovation er jo, når man får viden til at foregå i praksis. Det er det, der skal ske her. At vi prøver den nyeste viden af indenfor staldsystemer, på jordene og på markerne for at se, virker det nu også, og kan vi gøre det endnu bedre?, siger Peder Tuborgh, der er administrerende direktør i Arla Foods.
Sønnen pressede på
Det første, Klink Økologi skal teste, er et såkaldt methansniffer-system. Ved malkerobotterne er der sat målere op, der skal indsamle viden om, hvor meget methan køerne bøvser ud.
Methan er en af de store CO2-kilder på kvæggårdene, og derfor forsker man meget i at nedbringe methan-udslippet.
- Nu har vi en periode, hvor køerne er inde og får foder, og så bliver det spændende at se, hvad der sker med methanudslippet, når de kommer ud og får frisk græs, siger Torben Sønderby.
Torben Sønderby har været i landbruget i mange år. En del af forklaringen på hans interesse i fremtiden findes i hans familie.
Hans 18-årige søn Mathias er nemlig landbrugselev, og de drømmer begge to lidt om, at Mathias en dag skal overtage tøjlerne. Faktisk var det sønnen, der i sidste ende fik overbevist Torben Sønderby om, at henvende sig til Arla Foods og række ud efter innovationsgårdsposten.
- Jeg skal være landmand i mange år endnu, så vi skal jo gerne finde nogle løsninger, der holder mange år frem, siger Mathias Sønderby.
Et sundt pres
Sønnen drømmer om at overtage gården, når Torben Sønderby en dag ikke kan eller vil mere.
En drøm de begge deler og derfor er det også vigtigt for dem, at de hele tiden arbejder på at blive bedre.
- Det er inspirerende at have en søn, der presser lidt på, for så hviler jeg heller ikke på laurbærerne, fortæller Torben Sønderby.