Vaccine mod blå tunge-virus klar til danske drøvtyggere

Fra mandag kan danske landmænd bestille vacciner mod den smitsomme blå tunge-virus via dyrlægen.

20240809-050048-7-5333x3548ma
Foto: Ed Jones/AFP/Ritzau Scanpix

5000 vaccinedoser mod den smitsomme blå tunge-virus er klar til danske kvæg, geder og får, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

200.000 doser af vaccinen er reserveret til Danmark.

- Sygdommen kan gå hårdt ud over dyrevelfærden især hos får, og den rammer dansk eksport og landmændenes indtjening. Derfor er det overordentligt glædeligt, at Danmark nu råder over en vaccine mod den specifikke bluetonguevirus, der de senere uger ulykkeligvis har ramt flere besætninger blandt andet i det sønderjyske, lyder det fødevareminister Jacob Jensen i pressemeddelelsen.

Vaccinen forhindrer ikke, at drøvtyggere smittes med blå tunge-virus, men den forventes at beskytte mod stærke symptomer og dødsfald.

I sidste uge kunne Fødevarestyrelsen berette om første smittetilfælde i 15 år med blå tunge-virus i en dansk besætning.

Mandag blev en besætning på 14 får og 6 kreaturer i Varde ramt af den smitsomme virus.

Blå tunge-virus rammer typisk får, geder og kvæg, men smitter ikke mennesker.

Smittede dyr kan få symptomer som væskeansamling i hovedet, sår i munden, halthed, aborter og en blå farvning af tungen hos får - deraf navnet bluetongue.

Sygdommen beskrives som langvarig og smertefuld, og aflivning er ifølge Fødevarestyrelsen ofte den eneste forsvarlige udvej.

Virus overføres af mitter, som er små insekter, der bider dyrene. Man kan blandt andet bekæmpe insekterne med spraymidler, fremgår det af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Spredning af sygdommen kan også ske med sæd og overførsel fra ko til kalv, hvis koen smittes, mens den er drægtig.

Sygdommen kan blive et dyrt bekendtskab for dyreholdere. Der gives nemlig ikke erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i en besætning.

Tidligere på året vurderede Dansk Veterinær Konsortium, at sygdommen formentlig ville ramme Danmark. Det skete efter fund i Tyskland, Belgien, England og Holland.