Plejehjem søger penge på Facebook: Vil give flere stjernestunder til de ældre

Der er ikke nok penge til aktiviteter for de ældre, mener plejehjemsleder. Nu søger hun penge på utraditionel vis.

Det er aktiviteter som denne, plejehjemsleder Anne Torsting ønsker sig at have råd til.
Det er aktiviteter som denne, plejehjemsleder Anne Torsting ønsker sig at have råd til.
Foto: Privatfotos/Anne Torsting

- Kan du mon undvære noget, eller kan dit firma?

Sådan skriver Anne Torsting i et ikke helt almindeligt Facebook-opslag. 

Hun er plejehjemsleder i Ans og Thorning i Silkeborg Kommune og klar til at bede om hjælp på utraditionel vis. 

- Jeg er med på, at det er lidt anderledes, men hvis vi vil give de ældre nogle oplevelser, så er vi nødt til at få hjælp til det, mener plejehjemslederen. 

Hun har fået grønt lys fra kommunen, fortæller hun, og hun søger ikke penge til selve driften af plejehjemmene, men til "ekstra" goder for de ældre. 

- Det kunne være frivillige, som vil spille eller synge eller anden aktivitet med de ældre, forklarer Anne Torsting. 

Plejehjem beder om penge

Pressede plejecentre giver kreativitet

Det er ingen hemmelighed, at ældresektoren er presset. Det peger både Anne Torsting og forsker i den kommunale ældrepleje ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Heidi Hesselberg Lauritzen på.

- De skal løfte flere opgaver uden, at ressourcerne nødvendigvis er fulgt med i helt samme tempo, og med store udfordringer med rekruttering af nye medarbejdere er plejecentrene nødt til at prioritere, siger Heidi Hesselberg Lauritzen.

Hun peger på, at det generelt kan være vanskeligt at finde tid og ressourcer i plejesektoren til aktiviteter, som kan give ekstra glæde og livskvalitet. Til gengæld mener hun, at opråbet til lokalbefolkningen er et udtryk for en kreativitet, som også spirer i ældreplejen.

- Man er begyndt at blive mere kreative i forhold til at imødekomme de behov, der er i en presset tid. Det har vi også set med hensyn til rekruttering af nye medarbejdere, hvor plejehjem søger medarbejdere via sociale medier. Det er det her også et udtryk for; at man tænker ud af boksen for at kunne gøre det, som man ønsker sig, siger plejehjemslederen.

Oplevelser er forebyggelse og tillid 

Selvom udflugter, ponyklapning eller sanglege ikke er en "skal-opgave", så er det en vigtig opgave for plejecentrene i Thorning og Ans, slår plejehjemsleder Anne Torsting fast. 

- I de to år, jeg har været her på Bakkegården, har vi gjort det en del. Det kan være så simpelt, at tage ind til byen og se julelys eller hjem til deres barndomsby, siger Anne Torsting og uddyber:

- Det betyder, at vi kan give borgerne nogle gode oplevelser og berige deres hverdag med gode stunder med personalet. Det skaber bedre relationer og tillid til personalet, og så forebygger det en masse. Det kan være depressioner og ensomhed, som kan afhjælpes ved at man har tillid til personalet, og man har et fællesskab med de andre beboere. På et plejecenter har man jo ikke selv valgt sine naboer eller plejere, så det er vigtigt at skabe en god relation imellem og et stærkt fællesskab, siger Anne Torsting. 

Hun fortæller desuden, at flere allerede har henvendt sig, på baggrund af opslaget på Facebook, så beboerne på de to plejehjem kan se frem til at få besøg af både hunde, heste og marsvin sammen med deres ejere.