Silkeborg-politiker tager sagen op igen: Tror stadig på nyt museum

Nu forsøger udvalgsformand at genoplive planerne om et helt nyt Asger Jorn-museum i Silkeborg.

Johan Brødsgaard vil ikke droppe visionerne for Museum Jorn endnu.
Johan Brødsgaard vil ikke droppe visionerne for Museum Jorn endnu.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

I 13 år drømte politikerne i Silkeborg om et nyt kunstmuseum ved Silkeborg Langsø.

Kommunen ville give grunden og et driftstilskud til museet. 

Men drømmen blev for nyligt lagt i graven. Først træk Enhedslisten, Nye Borgerlige og SF sin støtte, så fulgte Venstre med og til sidst slog borgmester Helle Gade situationens alvor fast: 

- Det er tydeligt, at den brede opbakning til et nyt, stort projekt er væk, konstaterer hun i et skrifteligt svar til TV MIDTVEST. 

Men det er alt for tidligt at drikke gravøl for visionen om et nyt museum. 

Det mener formanden for kommunens kulturudvalg, Johan Brødsgaard. 

- Det her byråd har en opgave i forhold til at visioner og drømme ikke må dø, bare fordi vi er i en økonomisk presset situation lige nu, siger formanden for Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune. 


For lille og for utæt

I øjeblikket er Museum Jorn i færd med en omfattende renovering. 

Sidste år blev en fugtskade i tagkonstruktionen konstateret - taget var utæt. 

Men der er også brug for mere plads, efter Museet har overtaget dele af kunstneren Per Kirkebys værker. 

Udvide eller bygge nyt? 

Bygningens tilstand kræver, at der bliver investeret i museet, mener kulturudvalgets formand. 

- Der skal ske noget, og vi ved også, at der er økonomisk bombe, som tikker under de nuværende bygninger. Det er så akut, at vi lige nu er i gang med at renovere. Det er en gammel bygning, og der er ting, der ikke er tidssvarende, som vi bliver nødt til at tage ansvar for. Det handler om sikkerhed, og det handler om bygningens tilstand, siger Johan Brødsgaard. 

Men i stedet for at bygge nyt bør museet udvikles, mener viceborgmester fra Venstre, Steen Vindum.

- Jeg synes vi skal se på, hvordan vi kan udvide og udvikle Museum Jorn med den placering, som den har i dag. Det er ikke det samme som at jeg ikke vil investere i et museum i fremtiden, for det synes jeg, det fortjener, siger Steen Vindum. 

- Jeg orker bare ikke, at vi skal bruge 13 år mere på noget, som måske er et fantasiprojekt, slår han fast, og peger på, at forudsætningerne for projektet er ændre ti løbet af de 13 år. 

Store kunstnere kræver plads

Museum Jorn har med 30.000 værker Danmarks næststørste kunstsamling.

For tre år siden arvede museet 12.000 værker fra den afdøde kunstner Per Kirkeby. 

Med de to store navne på "plakaten" er det tid til at give museet en ny placering, mener Johan Brødsgaard fra Radikale. 

- Asger Jorn er bare så stort et navn – ikke bare i Danmark, men også internationalt - og så er der kommet den dimension på, at man har overtaget en del af Per Kirkebys værker, så der er brug for mere plads. Og jeg tror, de to navn tilsammen godt vil kunne danne rammen om et nyt museum, siger han. 

Venstres Steen Vindum er enig i, at museet er et sted, som både kræver investering og større anerkendelse. Han håber nu, at politikerne kan blive enige om en ny plan for museet i Silkeborg. 

- Tingene kalder på, at der indenfor et halvt til et helt år bliver lavet en helt ny aftale om, hvordan vi får løftet Museum Jorn godt videre, siger han. 

I et skrifteligt svar til TV MIDTEVST skriver S-borgmester i Silkeborg, Helle Gade, at ny bestyrelsesformand og direktør på museet kan være startskuddet til at komme videre med planerne for museet efter sommer. 

- De forudsætninger vi blev fremlagt af tidligere direktør og tidligere bestyrelsesformand er væsentligt forandret, skriver hun. 

- Så nu kan vi forhåbentligt efter sommerferien starte en ny proces med ny direktør og ny bestyrelsesformand, som garanteret giver nye ideer, nye veje at gå som den nye direktør også har udtrykt tidligere. Det er jeg sikker på, er vejen frem, skriver Helle Gade.