Efterspørgslen på økologiske juletræer stiger
Kun to ud af 100 juletræer i Danmark er økologiske, og det er et problem, da efterspørgslen ifølge Dansk Økologisk Forening stiger.
Der er kun få økologiske juletræsproducenter i Danmark.
En af dem er Niels Hørup fra Nordsalling. Han er i år klar til at fælde sine første sprøjtefrie juletræer.
- Folk siger, at de har en giftfri have, så de vil også gerne have et økologisk juletræ, siger Niels Hørup.
Han har dyrket juletræer i 25 år, men for tre år siden lagde han sin produktion om til økologi. Det tager omkring otte år for et grantræ at vokse sig stort nok til at blive juletræ. Derfor kan produktionen ikke følge med den nye efterspørgsel på økologiske juletræer.
Sprøjtegift skiftes ud med hønsemøg og får
Hovedparten af juletræsfrøene stammer fra en gammel økologisk naturskov i Georgien.
Den primære forskel på de økologiske juletræer og de almindelige juletræer er, at økotræerne er produceret uden kemi helt fra frø til fældet træ. Men man kan også godt se forskel.
- Nålene er lidt mere lyse i enderne. Man giver nemlig traditionelle juletræer kvælstofsgødning for at få dem mørkere grønne, forklarer Niels Hørup.
I stedet bruger juletræsproducenten naturlig gødning som hønsemøg, mens får holder ukrudtet nede.
- Det primære, som vi gør ved vores økologiske træer, er, at vi topskudsregulerer dem ved hjælp af en tang, forklarer juletræsproducenten.
Niels Hørup er medlem af Økologisk Juletræsforening, der blev stiftet for tre år siden. Foreløbigt er der 17 økologiske juletræsproducenter i Danmark.