Hjernerystelser i fodbold: Hele livet er sat på pause
Der har været stor fokus på hjernerystelser i håndbold og ishockey, men hovedskaderne rammer også fodboldspillere hårdt.
Normalt bruger Mathias Pedersen meget af sin tid som førsteholdsspiller for fodboldklubben Skive IK. Men nu bruger han tiden på sofaen. En slem hjernerystelse har ikke bare bænket ham, men sendt ham til tælling.
- Det er forfærdeligt. Det er klart den værste skade, jeg har haft. Man kan ingenting lave. Til en vis grad så rammer hovedpinen. Med mange andre skader i fodbold kan man i det mindste genoptræne eller være en del af holdet. Med hjernerystelsen bliver hele ens liv sat på pause, siger Mathias Pedersen.
Det er nu to måneder siden, den 27-årige midtbanespiller hamrede hovedet ned i hoften på en modspiller i en pokalkamp.
- Hvad jeg er blevet fortalt, så bliver jeg halvt skubbet ind i hoften på en modspiller og går hurtigt i blackout. Jeg husker, at jeg kommer op og stå og mister balancen og bliver hjulpet i omklædningsrummet, siger Mathias Pedersen om situationen, der har sendt ham til tælling.
Hovedskader er desværre langt fra et særsyn i fodbold, og lige nu er holdkammeraten Mathias Bersang også ude med en hjernerystelse på ubestemt tid.
- En hovedskade er slem, fordi vi ikke kan sætte tidshorisont på. Det betyder, at vi mangler to super dygtige spillere, som vi godt kunne have brugt, siger Rasmus Brandhof, der er sportschef i Skive IK.
FCM-profil: Hjernerystelsen fylder stadig i mit liv
I sin lange karriere som professionel fodboldspiller blev FC Midtjyllands assistenttræner Kristian Bach Bak to gange ramt af en hjernerystelse. Det er flere år siden, men det påvirker ham stadig.
- Hvis der har været meget arbejde og stress. Det kan være, hvis jeg sidder i en bus eller ser fjernsyn.
Så kan jeg begynde at få ondt i hovedet meget mere, end jeg kunne før, siger Kristian Bach Bak.
Bach Bak holdt pause efter hovedskaderne. Men han husker tydeligt dengang, man ikke tog den slags så alvorligt.
- Det er noget, man ikke har haft så stor respekt for i forhold til kampene. Man skal bare videre - det handler om at vinde. Det har jeg oplevet mange med modstandere. Det er bare videre, siger Back Bak.
TV 3 Sport lavede sidste år en opgørelse, der viste, at mindst 44 superligaspillere havde haft en hjernerystelse. Det høje antal skyldes blandt andet, at der nu er meget mere fokus på problemet. Men Spillerforeningen mener, at der stadig er plads til forbedringer ude i klubberne.
Her peger spillerforeningens direktør, Mads Øland, blandt andet på et eksempel med en superligaspiller, der blev bedt om at løbe en tur, efter han muligvis havde pådraget sig en hjernerystelse.
- Fysisk aktivitet ovenpå en hjernerystelse - det må man ikke. Det er katastrofalt. Det var hverdagen i en superligaklub, siger Mads Øland.
Fodboldverdenen sætter mere fokus på hjernerystelser
I dag er der kommet mere fokus på hjernerystelser i klubberne, men det, at kun tiden heler hovedskaden, er alligevel frustrerende for både klub og spillere.
- Vi vil altid gerne have vores spillere tilbage igen. Det er det, vi betaler dem for. Men i de her tilfælde må man væbne sig med tålmodighed, fordi vi ved ikke, hvor lang tid det tager. Det kan tage måneder og halve og hele år. Vi vil gerne have dem tilbage, men det skal være i det tempo, hovedet kan følge med, siger Brandhof.
Mathias Pedersen er endnu ikke nået længere end at lunte nogle små ture. Han glæder sig til den dag, hvor han igen kan vende tilbage til holdkammeraterne
- Følelsen af ikke at være med er virkelig forfærdelig. Med en hjernerystelse specielt, fordi man er afskåret helt fra truppen mere eller mindre. Man vil gerne være en del af det, men kan knap nok møde op og se dem spille kampe, og det gør virkelig, at man bliver en fjern del af truppen, siger Mathias Pedersen, der håber at være helt klar igen til næste år.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DBU, men divisionsforeningen oplyser, at der er nye tiltag på vej, der skal mindske risikoen for hjernerystelser.
Kristian Bach Bak har i dag lært at leve med konsekveserne af de to hjernerystelser. Og som assistenttræner har han stort fokus på at undgå skader, når der trænes hovedstød.