Med skyr og minimælk gjorde han Danmark økologisk: Nu takker Poul Pedersen af efter 31 år som direktør

Flere end 800 mødte fredag op til Poul Pedersens afskedsreception.

Skives Venstre-borgmester Peder Chr. Kirkegaard (tv.) var også mødt op ved fredagens afskedsreception for at sige farvel og tak til Poul Pedersen (th.)
Skives Venstre-borgmester Peder Chr. Kirkegaard (tv.) var også mødt op ved fredagens afskedsreception for at sige farvel og tak til Poul Pedersen (th.)
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Det har altid stået skrevet i stjernerne, at Poul Pedersen skulle være med til at lede Thisemejeriet. 

Da han kom til verden, sov han nemlig i det værelse, der senere blev hans kontor igennem 31 år. 

0:18
I 2012 var Poul Pedersen gæst i TV MIDTVEST-programmet "Ugens Gæst", hvor han blandt andet fortalte om sin opvækst på mejeriet.

Nu lakker det så mod enden, da den mangeårige direktør har valgt at trække sig tilbage for at nyde sit otium. I den anledning ser vi tilbage på, hvad han har udrettet i den tid, og hvor han efterlader Thise Mejeri. 

Jerseymælk og skyr

Måske er navnet ikke et man studser over i den brede befolkning, men Poul Pedersen har haft en stor indflydelse på, hvordan køledisken ser ud nede i dit lokale supermarked. 

I 2001 var han med til at præsentere en jersey skummetmælk, der var forløberen til det, vi i dag kender som minimælk.

Og omkring 2010 var han med til at introducere det islandske produkt skyr til de danske forbrugere - noget, der i dag, er ganske populært herhjemme.

Skyr er i dag en fast bestanddel af køledisken i supermarkederne.
Skyr er i dag en fast bestanddel af køledisken i supermarkederne.
Foto: Arkiv

De innovative produkter og en stålfast vilje til at fokusere på økologi, har ført det lille mejeri fra Salling til en status som Danmarks næststørste mejeriselskab. 

Skulle overtale far

At det skulle udvikle sig sådan, var der måske ikke mange, der havde regnet med, da Poul Pedersen kom til verden 27. september i 1955. 

Ganske vist var hans far mejeribestyrer og senere ejer, og i 1981 stod Poul Pedersen med en uddannelse som mejeriingeniør. 

Men at han fra 1988 skulle bliver økologiens store forkæmper, sammen med blandt andre medstifterne Jens Handrup og Lars Toftdahl, var et sats. 

Her skulle de sammen med en gruppe andre økologiske landmænd overtale Poul Pedersens far, Peter E. Pedersen, der dengang var ejer af Dybbækdal Mejeri, til at give økologi en chance. 

0:18
Poul Pedersens far var ikke svær at overtale, da han allerede havde leget med tanken om økologi. Rejsen til at blive en økologisk højborg fortalte Poul Pedersen om i programmet "Thise Mejeri - fra Økoflippere til Storkoncern" i 2016.

Gevaldig vokseværk

De økologiske visionære oprettede Thise Mejeri a.m.b.a (andelsselskab med begrænset ansvar red.) sideløbende med Dybbækdal Andelsmejeri.

Og i 1992 var Poul Pedersen klar til at overtage tøjlerne for dem begge. 

I 1992 overtog Poul Pedersen (t.v.) sammen med en kompagnon sine forældres privatmejeri.
I 1992 overtog Poul Pedersen (t.v.) sammen med en kompagnon sine forældres privatmejeri.
Foto: Thise Mejeri

Herefter fulgte op- og nedture. 

Kampen mod de store mælkeproducenter, stigende afgifter på råvarer, fokus på økologi og flair for det innovative. 

Alt sammen har det ledt til det Thise, vi kender i dag. 

Mejeriet i Thise har under Poul Pedersens ledelse med andre ord undergået en stor udvikling. Det ses også fysisk, hvor mejeriets bebyggede areal er gået fra ca. 1000 m2 i 1992 til ca. 22.000 m2 i dag, hvoraf et par af dem er gået til en karakteristisk skulptur.

I 2007 blev der skrevet en royal bog om Thise-Koen med tanker skrevet og tegnet af børnene på Thise Friskole. Bogen blev senere overrakt til dronningen.
I 2007 blev der skrevet en royal bog om Thise-Koen med tanker skrevet og tegnet af børnene på Thise Friskole. Bogen blev senere overrakt til dronningen.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Karakteristisk er også Poul Pedersen. 

Igennem årene har han ikke været for fin til at lave lidt sjov, særligt når datoen nærmede sig 1. april.

Bud på aprilsnare har blandt andet været lanceringen af en makrel-yoghurt, en drikkeyoghurt med økologisk viagra eller oliefund under mejeriet.

Den måske mest berømte var, at Vesterhavsosten bliver saltlagret i et trawl, som trækkes gennem Vesterhavet. Den har efterhånden fået status af en moderne vandrehistorie, som angiveligt er blevet fortalt videre til gæster på finere spisesteder.

0:31
Da Poul Pedersen i 2015 deltog i programmet "Den Røde Stol", kunne han fortælle, at aprilsnaren med Vesterhavsosten stadig hjemsøger ham en smule.

Familie, golf og måske en hjælpende hånd

Afskeden fra hans livsværk er dog ikke nogen aprilsnar. 

Torsdag den 30. november er sidste arbejdsdag for Poul Pedersen, eller det regner han i hvert fald med, men det bliver svært at give slip.

- Jeg kommer til at savne det... Jeg håber, nogen vil spørge mig, om de vil have mig til at lave noget, lyder det fra den afgående direktør. 

Men det skal ikke være i samme omfang længere.

Der er nemlig lagt planer for,  hvad den ekstra fritid skal gå med.

- Jeg ved, jeg skal bruge mere tid med min kone og mine børnebørn. Jeg skal spille golf og cykle og deltage mere i kulturlivet, fortæller Poul Pedersen.

Fredagen stod dog i Thises tegn for ham. Her var der afskedsreception, hvor flere end 800 mennesker fra hele verden var mødt op for at sige tak for nu.