Med skyr og minimælk gjorde han Danmark økologisk: Nu takker Poul Pedersen af efter 31 år som direktør
Flere end 800 mødte fredag op til Poul Pedersens afskedsreception.
Det har altid stået skrevet i stjernerne, at Poul Pedersen skulle være med til at lede Thisemejeriet.
Da han kom til verden, sov han nemlig i det værelse, der senere blev hans kontor igennem 31 år.
Nu lakker det så mod enden, da den mangeårige direktør har valgt at trække sig tilbage for at nyde sit otium. I den anledning ser vi tilbage på, hvad han har udrettet i den tid, og hvor han efterlader Thise Mejeri.
Jerseymælk og skyr
Måske er navnet ikke et man studser over i den brede befolkning, men Poul Pedersen har haft en stor indflydelse på, hvordan køledisken ser ud nede i dit lokale supermarked.
I 2001 var han med til at præsentere en jersey skummetmælk, der var forløberen til det, vi i dag kender som minimælk.
Og omkring 2010 var han med til at introducere det islandske produkt skyr til de danske forbrugere - noget, der i dag, er ganske populært herhjemme.
De innovative produkter og en stålfast vilje til at fokusere på økologi, har ført det lille mejeri fra Salling til en status som Danmarks næststørste mejeriselskab.
Skulle overtale far
At det skulle udvikle sig sådan, var der måske ikke mange, der havde regnet med, da Poul Pedersen kom til verden 27. september i 1955.
Ganske vist var hans far mejeribestyrer og senere ejer, og i 1981 stod Poul Pedersen med en uddannelse som mejeriingeniør.
Men at han fra 1988 skulle bliver økologiens store forkæmper, sammen med blandt andre medstifterne Jens Handrup og Lars Toftdahl, var et sats.
Her skulle de sammen med en gruppe andre økologiske landmænd overtale Poul Pedersens far, Peter E. Pedersen, der dengang var ejer af Dybbækdal Mejeri, til at give økologi en chance.
Gevaldig vokseværk
De økologiske visionære oprettede Thise Mejeri a.m.b.a (andelsselskab med begrænset ansvar red.) sideløbende med Dybbækdal Andelsmejeri.
Og i 1992 var Poul Pedersen klar til at overtage tøjlerne for dem begge.
Herefter fulgte op- og nedture.
Kampen mod de store mælkeproducenter, stigende afgifter på råvarer, fokus på økologi og flair for det innovative.
Alt sammen har det ledt til det Thise, vi kender i dag.
Mejeriet i Thise har under Poul Pedersens ledelse med andre ord undergået en stor udvikling. Det ses også fysisk, hvor mejeriets bebyggede areal er gået fra ca. 1000 m2 i 1992 til ca. 22.000 m2 i dag, hvoraf et par af dem er gået til en karakteristisk skulptur.
Karakteristisk er også Poul Pedersen.
Igennem årene har han ikke været for fin til at lave lidt sjov, særligt når datoen nærmede sig 1. april.
Bud på aprilsnare har blandt andet været lanceringen af en makrel-yoghurt, en drikkeyoghurt med økologisk viagra eller oliefund under mejeriet.
Den måske mest berømte var, at Vesterhavsosten bliver saltlagret i et trawl, som trækkes gennem Vesterhavet. Den har efterhånden fået status af en moderne vandrehistorie, som angiveligt er blevet fortalt videre til gæster på finere spisesteder.
Familie, golf og måske en hjælpende hånd
Afskeden fra hans livsværk er dog ikke nogen aprilsnar.
Torsdag den 30. november er sidste arbejdsdag for Poul Pedersen, eller det regner han i hvert fald med, men det bliver svært at give slip.
- Jeg kommer til at savne det... Jeg håber, nogen vil spørge mig, om de vil have mig til at lave noget, lyder det fra den afgående direktør.
Men det skal ikke være i samme omfang længere.
Der er nemlig lagt planer for, hvad den ekstra fritid skal gå med.
- Jeg ved, jeg skal bruge mere tid med min kone og mine børnebørn. Jeg skal spille golf og cykle og deltage mere i kulturlivet, fortæller Poul Pedersen.
Fredagen stod dog i Thises tegn for ham. Her var der afskedsreception, hvor flere end 800 mennesker fra hele verden var mødt op for at sige tak for nu.