Politisk redaktør om Støjberg-sag: - Vanskeligt at komme uden om rigsret

To advokater har nu vurderet, at der er grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg.

1:18
Det vil være vanskeligt at komme uden om en rigsret, når man kigger på de konklusioner, som de her advokater kommer med, lyder vurderingen fra Troels Mylenberg.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Sagen, der trods konkurrence fra en verdensomspændende pandemi, har været en af de helt store politiske sager det forgangne år, nåede i dag en ny milepæl.

Hertil formiddag kom det nemlig frem, at to advokater har vurderet, at der er grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg (V) i sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar.

Det betyder, at det nu er op til Folketingets partier at vurdere, om der så rent faktisk også skal åbnes en sag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister, men ifølge TV 2s politiske redaktør er de politiske vinde begyndt at blæse i retning af, at Støjberg skal for en rigsret.

- Nu har Venstre, Socialdemokratiet og De Konservative, som er dem, der sidder med nøglen til, om det bliver en rigsret, udbedt sig betænkningstid. De vil gerne lige diskutere det i folketingsgrupperne, men det vil være vanskeligt at komme uden om en rigsret, når man kigger på de konklusioner, som de her advokater kommer med, lyder vurderingen fra Troels Mylenberg.

Startede i 2016

Sagen trækker tråde tilbage til februar 2016, hvor Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år. Meddelelsen blev opfattet som en instruks, og Folketingets Ombudsmand konkluderede efterfølgende, at instruksen var ulovlig.

Siden har den såkaldte Instrukskommission undersøgt, hvorvidt Støjberg rent faktisk var klar over, at hun havde givet en ulovlig instruks, og derfor bad partierne i Folketinget selv to advokater om at lave en vurdering.

Netop på grund af det mener Troels Mylenberg, at situationen nu er mere alvorlig for Støjberg, end den hidtil har været.

- Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at hun bliver dømt, for man kan sagtens blive frifundet i en rigsret, men Inger Støjberg vil gerne helt undgå at skulle for en rigsret, og det ser svært ud, vurderer han.

Der er gået politik i det

Inger Støjberg har selv erklæret sig uenig i advokaternes konklusion og har derudover udtalt, at hun mener, der er gået politik i sagen. Det kan der dog også være god grund til, lyder det fra TV 2s politiske redaktør.

- Der må man jo bare huske hende på, at en rigsret er en politisk retssag. Halvdelen af dommerne er højesteretsdommere, og den anden halvdel er politisk udpegede dommere. Hverken jura eller politik er jo eksakte videnskaber, så det her er jo en mulighed for at få den øverste instans´ vurdering af, om hun har gjort noget ulovligt, fortæller Troels Mylenberg.

Inger Støjberg har i mange år været et fremtrædende medlem af Venstre, men kort før nytår blev hun tvunget til at gå af som næstformand i partiet. Nu kan en eventuel rigsret være med til at afgøre, hvilken fremtid den mangeårige politiker fra Skive går i møde i dansk politik.

- Hvis hun bliver dømt, er hun jo færdig i Venstre og i Folketinget, som det ser ud nu. Hvis hun bliver frifundet, så kan hun jo komme tilbage med fornyet styrke, lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

3:39
Sagens hovedperson, Inger Støjberg, giver sin egen vurdering af den situation, hun befinder sig i.