Svineavler lukker lort ud hver onsdag og hjælper klimaet

Svineavler og ejer af Enghave svineproduktion, Jens Gudike, plejede at lukke lort ud én gang i måneden. Nu gør han det hver uge og skåner klimaet mere.

2:16
Hyppigere gylle udslusning reducerer udledningen af metangasser fra stalden med 45 procent
Foto: Eno Krogh, TV MIDTVEST

Hos Jens Gudike, der til daglig ejer og driver slagtegriseproduktionen Enghave nord for Skive, bliver der lukket lort ud lidt oftere, end der plejer.

Hvor han før gjorde det én gang i måneden, gør han det nu hver onsdag, når gyllebilen lægger vejen forbi.

- Man har ikke været klar over, at der har været så stor gevinst i at lukke det ud hyppigt, siger Jens Gudikes, som hvert år producerer 22.000 svin.

Man kan nemlig reducere udslippet af drivhusgasser fra en svinestald med 45 procent, hvis man muger ud en gang i ugen fremfor en gang i måneden.

Sådan lyder konklusionen efter et års forsøg i Jens Gudikes svinestald. Og det er en god nyhed i landbruget, der samlet set står for 20 procent af udledningen af danske drivhusgasser.

- Jeg er glad for at være med i sådan et projekt. Det er jo rigtig spændende. Der er ingen tvivl om, at alting fokuserer på klima, og landbruget er jo en stor del af den løsning, siger han.

En fordel for klima, dyr og mennesker

I forbindelse med efterårets landbrugsaftale blev det vedtaget, at alle senest i 2024 skal overgå til hyppig udslusning, da det batter på landbrugets klimaregnskab.

Og selvom gyllebilen kommer noget oftere forbi, så er det ikke noget, der besværliggør Jens Gudike eller hans medarbejderes arbejde.

- Gyllebilen kommer når vi fodrer om morgenen, så når vi tilser grisene, og de får mad, så river vi også propperne op til gyllen. Så det er ikke mere tidskrævende for os. Det var noget andet, hvis han kom midt på dagen, så skulle vi have en mand sendt herom for at gøre det, pointerer svineavleren.

De nye erfaringer kan gøre det grønnere at være svineavler.
De nye erfaringer kan gøre det grønnere at være svineavler.
Foto: Eno Krogh, TV MIDTVEST

Ikke nok med at nedsætte CO2’en, så er der også andre fordele.

- Når det lukkes ud, er det friskt, og det er biogasanlægget jo også glade for, der er nemlig mere gas i frisk gylle. Det er også rigtig godt for os, for der er også 20 procent mindre lugt, fortæller han.

Det bliver dog ikke lige let for alle at komme med på gyllemoden, da det afhænger af rørsystem og gyllekummer samt alder og stand

- Det handler meget om, hvordan staldudformningerne er, og hvor svær gyllen er at tømme ud. Men jeg vil sige, de fleste svinestalde kan gøre det her, siger Jens Gudike og ejer er Enghave. 

Det koster at reducere

Men hvis man skal tage det skridtet videre, så begynder det at blive lidt mere kompliceret. 

For det virker oplagt, at man kan spare endnu mere udledning ved eksempelvis at tømme flere gange om ugen, men det er gylletankene ikke designet til. 

- Det er et praktisk problem, for vi skal have nok gyllemasse til at skabe det vakuum, der skal til, for at vi kan sluse gyllen ud. Så man risikerer, at der ligger gylle tilbage, der afgiver gas, der er dårlig for klimaet, forklarer Malene Jørgensen, der er specialkonsulent ved forsknings- og udviklingsorganisation Seges Innovation. 

Hun fortæller også, at man løbende arbejder på forsøg, der reducerer endnu mere end den ugentlige udslusning.

Faktisk kigger man på en daglig udslusning, hvor man får al gyllen med. 

- Vi har kig på en skraber, der kører nede i gyllekummen og gør det muligt at lave den daglige udslusning. Vi har lavet nogle målinger på den model, og der ligger vi på over 90 procents reduktion af metan.

Udfordringen er økonomien. Det er nemlig ikke billigt, hvis man vil være med på den nyeste teknologi. 

Men i det lange løb, ligner det vejen frem ifølge Malene Jørgensen. 

- Det bliver sandsynligvis en del af fremtiden, for når vi snakker klimagasser, så er metan en af bedste steder at spare, da den er 28 gange værre end CO2. Så hvis vi kan reducere den del, er vi nået et godt stykke.