Mord, afpresning og narkokriminalitet: Berygtet rockerbande på vej til Struer
Politiet mistænker, at rockerklubben Satudarah er ved at slå sig ned i det vestjyske. Men hvad gemmer sig bag det gule og sorte rygmærke?
Et mørkt indianeransigt ved siden af et hvidt ansigt med blod løbende imellem. På den sorte lædervest træder Saturahs MC's klublogo markant frem. Og symbolikken er ikke til at tage fejl af.
For rockerklubbens navn Satudarah betyder nemlig "ét blod" på indonesisk. Modsat mange andre bande- og rockergrupper, så skelner Satudarah ikke til hverken hudfarve, religion eller kultur, når de hverver medlemmer.
Det forklarede talsmanden Henk Kuipers til Station 2 i 2013, da et af deres tv-hold besøgte klubben på hovedkontoret i Holland.
- Vores regler er enkle. Du skal ikke fucke med andre fra klubbens kvinder. Du skal ikke lyve for klubben. Og du skal være en rigtig bror i svære tider og støtte dine brødre, når der er problemer, sagde han dengang.
Hollænderne fra helvede
Satudarah MC - også kaldet hollænderne fra helvede - er det, man i miljøet kalder for en "1 procents-motorcykelklub" - det betyder kort sagt, at de tilhører den ene procent af motorcykelklubbernes medlemmer, der har sat sig selv uden for samfundet og dermed udenfor lov, regler og rammer.
I november 2013 skrev Berlingske, at Satudarah officielt havde åbnet et klubhus i Bagsværd.
Politiet udtalte i 2014, at de havde registeret 40 fuldgyldige danske medlemmer af Satudarah, men tallet var ifølge den hollandske moderklub nærmere 100.
Flere medlemmer af gruppen i Danmark og internationalt forbindes med narkohandel, mord, afpresning, våben- og menneskehandel.
- Det er Rigspolitiets vurdering, at rockergruppen Satudarah MC er en kriminel international organisation, der er involveret i forskellige typer af kriminalitet i Danmark, lød det i en mail fra Rigspolitiet til Ekstra Bladet i 2020.
Selv kalder Satudarah sig en for en multikulturel motorcykelklub. Rockergruppen blev etableret i Holland i 1990 - de første medlemmer var indvandrere eller børn af indvandrere fra den tidligere hollandske besiddelse Molukkerne, som nu er en del af Indonesien.
Indtog i landsdelen
I 2018 blev Satudarah ved en domstol gjort ulovlig i hjemlandet Holland, men grupperingen kan stadig operere i Danmark.
Lørdag eftermiddag fik tilfældige forbipasserende foran Holstebro Svømmehal en oplevelse ud over det sædvanlige, da maskerede medlemmer af Satudarah demonstrerede.
- Vi kan tolke det på mange måder, men det er måske en manifestation over for andre rocker- og bandemedlemmer, at man er kommet til Midt- og Vestjylland, lød det lørdag fra Ole Vanghøj, politikommissær og vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Satudarah har tidligere haft en afdeling i Viborg. Klubhuset blev lukket under en større politiaktion i november 2017. Nu er det så politiets opfattelse, at rockergruppen er ved at etablere sig i Struer. Men borgerne i det midt- og vestjyske bør ikke være bekymrede, lyder det fra politiet.
- Det er ikke vores vurdering, man bør være nervøs som almindelig borger. Vi ved godt, at der formentlig følger noget kriminelt med, når en ny rockerklub slår sig ned i landsdelen. Det følger vi selvfølgelig efter bedste evne, sagde Ole Vanghøj lørdag til TV MIDTVEST.
Siden rockerklubben blev dannet, er den vokset eksplosivt. I dag Satudarah angiveligt afdelinger i 20 lande - blandt andre Belgien, Spanien, Malaysia, Sverige, Norge og Danmark