De sidste patienter rykker til Gødstrup: Har borgerne fået det, de blev lovet?

Borgerne blev lovet et supersygehus. TV MIDTVEST har spurgt en ekspert, om de har fået det, de blev lovet.

Søndag rykker de sidste patienter til Gødstrup.
Søndag rykker de sidste patienter til Gødstrup.
Foto: Biofoto/Ritzau Scanpix

Søndag rykker de sidste patienter fra Herning til Gødstrup. Dermed lukker Regionshospitalet i Herning helt.

Det markerer enden på et mere end 15 år langt forløb, der startede i 2007, da det blev vedtaget, at den vestlige del af Region Midtjylland skulle have et nyt og samlet hospital.

I løbet af den tid har der været flere forsinkelser og besparelser, mens der samtidigt har været meget kritik af placeringen i Gødstrup, da den har givet flere patienter længere på sygehuset.

Men på trods af forsinkelser og afstand, så har borgerne fået et sygehus, der er bedre end det, der har måtte sige farvel til med lukningerne af Holstebro og Herning, mener Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet.

Sammen med fire andre sad han fra 2007 til 2013 med i det, der hed Erik Juhl-udvalget, der var med til at godkende landets supersygehusbyggerier og i den forbindelse rådgive regeringen.

- Med det sygehus, der åbner i Gødstrup, har man fået det, man oprindeligt har fået stillet i udsigt, selvom der undervejs er blevet sparret noget væk. Men grundlæggende har man fået det samme. Man har fået et spritnyt sygehus med nogle nye måder at se sygehuse på, siger han og fortsætter:

- Selvom der har været besparelser, så har sygehusledelsen hele vejen igennem sagt, at det faktisk er forsvarligt, at man har reduceret, som man har. Og det tror jeg også er korrekt, fordi der er ganske vist færre senge, end man oprindeligt havde planlagt, men der er så også i den periode sket det, at liggetiden er blevet lavere for den gennemsnitlige patient, og det betyder faktisk, at man kan klare sig med færre senge.

Kjeld Møller Pedersen.
Kjeld Møller Pedersen.

Der er nogle borgere, der har fået længere til sygehuset. Er det ikke en forringelse?

- Jo, det kan man godt sige. Men omvendt har de så fået et sygehus, hvor der er nye principper for, hvordan man bliver modtaget som akutpatient. Det er klart, at der for nogen bliver længere. Det er der ingen tvivl om, men det opvejes så af, at man sandsynligvis får en bedre kvalitet, lyder det.