En af to i Jylland: Hospital tænder 40 tons tung maskine
Det dyre udstyr tjener sig selv ind i besparelser på kun 10 år, venter hospitalet.
40 tons, en pris på adskillige millioner kroner og mulighed for at undersøge 1100 patienter om året.
Det er de store tal, der beskriver den såkaldte minicyklotron, der i denne uge er blevet sat i drift på Regionshospitalet Gødstrup.
Det oplyser regionshospitalet i en nyhed på sin hjemmeside.
Cyklotronen består af en 40 tons tung partikelaccelerator, som leverer det radioaktive vand, der fungerer som sporestof under undersøgelsen.
Ifølge regionshospitalet sikrer cyklotronen, at man nu kan "den bedste hjerteundersøgelse" på hospitalet.
- Vi kan se, at med cyklotronen får vi væsentligt bedre og mere nøjagtige billeder, end vi fik med rubidium-metoden, som vi brugte før, siger Jesper Mortensen, der er cheflæge i nuklearmedicin, til hospitalets hjemmeside.
Cyklotronen kan blandt andet lave nøjagtige billeder på patienter, der er mistænkt for forkalkning af hjertets kranspulsårer.
Kun tre i hele Danmark
I 2019 bevilgede regionsrådet i Region Midtjylland 13,5 millioner kroner til det stor monstrum, der er nu er blevet sat i almindelig drift.
De mange millioner kan dog hurtigt blive tjent ind. Minicyklotronen er nemlig billege er den det alternativ, man hidtil har brugt.
- Cyklotronen giver også væsentlig lavere strålebelastning af patienten sammenlignet med vores tidligere metode, og så er det billigere end rubidium. Nu producerer vi selv sporestoffet i stedet for at importere det radioaktive rubidium fra Canada, forklarer cheflægen til hjemmesiden.
Hospitalet regner med, at besparelserne på at importere radioaktivt rubidium fra Canada betyder, at det dyre udstyr er tjent ind i løbet af 8-10 år.
Minicyklotronen i Gødstrup er nu én af to minicyklotroner, der er i brug i Jylland, da også Aarhus Universitet råder over et lignende monstrum.
Derudover findes der en anden dansk cyklotron i København.
Regionsrådet har også bevilget penge til en minicyklotron til Regionshospitalet Viborg.